h

Intensieve Veehouderij

7 juli 2017

Transitie veehouderij - De Gelderlander publiceert halve waarheden

Foto: SP / www.dg.nl/

Als voltallige oppositie waren we fel tegen de motie zoals die door de coalitie is ingediend in de raadsvergadering van gisterenavond. Bijgaand artikel in de Gelderlander van hedenochtend klopt dus niet. De SP staat juist wél achter de provinciale maatregelen om vervuilende veehouderij aan te pakken.

De SP Boxmeer gaat wél voor duurzaamheid en vóór leefbaarheid, dat hebben we gisteren ook duidelijk gezegd in de raadsvergadering. Daarmee was de gemeenteraad heel verdeeld, maar het CDA wist zijn motie door te drukken met steun van de lokale partijen om zijn boerenachterban te beschermen tegen maatregelen die veehouders dwingt om te verduurzamen. Een zeer slechte zaak!

Lees verder
6 maart 2016

Gezonde leefomgeving moet centraal staan in regionale mestdialoog

Het herstel van een gezonde leefomgeving in Brabant en krimp van de veestapel moet centraal staan in de zogenaamde Regionale Mestdialoog van de provincie. Niet de mestverwerking. Dat vinden de SP-afdelingen van Bernheze, Boxmeer, Gemert-Bakel en Oirschot. Zij onderschrijven daarmee de voorwaarden die het Brabantse Burgerplatform Minder Beesten en de milieuorganisaties rond de dialoog op tafel hebben gelegd.

Afgelopen weken vond de eerste van een serie van drie dialoogronden plaats in vier Brabantse Regio’s: Noord-Oost, de Peel, Kempen/Midden-Brabant en West-Brabant. Onderwerp van gesprek was de Brabantse mestproblematiek gekoppeld aan de omvang van de veestapel. De uitkomst van de twaalf sessies moet de provincie helpen bij het opstellen van haar nieuwe mestbeleid.

Lees verder
13 september 2014

Opinie: Mestverwerker is een slecht plan

Afgelopen week zijn de plannen naar buiten gekomen om ook in de gemeente Boxmeer de eerste grootschalige mestfabriek te gaan bouwen. In tegenstelling tot het College is de SP hier tegen, omdat een mestfabriek onderdeel is van een veel groter probleem, namelijk teveel beesten in Brabant.

Brabant is de meest dier-intensieve regio van heel Nederland, van heel Europa en zelfs van heel de wereld. Met alle gevolgen van dien zoals gezondheidsrisico’s (bijv. Q-koorts), grootschalige dierziektes, ammoniak overlast, luchtverontreiniging (fijnstof), stankproblemen en overbemesting. Dit geldt zeker ook voor Boxmeer. Ter illustratie, vanwege de verontreiniging van ons grondwater door overbemesting zijn in Boxmeer in 2012 twee waterwinstations gesloten.

Het neerzetten van een grote mestfabriek in Overloon lost al deze problemen niet op, want juist met mestfabrieken kunnen en zullen we nog meer beesten gaan houden (in megastallen) en zullen we vervolgens nog meer mestfabrieken moeten bouwen.

Lees verder

Kliknieuws - SP Boxmeer: zorgen over uitstoot veehouders

De Socialistische Partij (SP) in de gemeente Boxmeer maakt zich zorgen over de ammoniakuitstoot bij de intensieve veehouderij. De SP wil nu van het college weten of er  gecontroleerd wordt op de luchtwasinstallaties die veehouders gebruikers...

Lees verder
14 april 2014

SP is bezorgd over controle op luchtwassers.

De SP maakt zich zorgen over de ammoniakuitstoot bij de intensieve veehouderij. Het is een bekend gegeven dat veehouderijen ammoniak uitstoten. Wettelijk is ammoniakopvang dan ook verplicht omdat ammoniak ernstige schade aan het milieu veroorzaakt (verzuring van natuurgebieden, eutrofiëring en explosieve algengroei in meren en sloten). Om deze uitstoot terug te brengen zijn intensieve veehouderijen verplicht gebruik te maken van luchtwassers. Deze luchtwassers filteren een groot deel van het ammoniak zodat de uitstoot verminderd wordt.

Vanuit de burgers horen we regelmatig klachten over stank en over het feit dat luchtwassers niet aan zouden staan. Uit recente berichtgevingen blijkt ook dat nog steeds veel veehouderijen niet goed om gaan met luchtwassers, de luchtwassers uit hebben staan of zelfs helemaal geen luchtwassers hebben.

Lees verder

U bent hier