h

SP Kamerlid over wet Werk en Inkomen: Het kan echt anders!

1 september 2015

SP Kamerlid over wet Werk en Inkomen: Het kan echt anders!

Maar liefst veertig belangstellenden uit de regio Land van Cuijk bezochten maandag 24 augustus de informatieavond van de SP Boxmeer met Tweede Kamerlid Sadet Karabulut over de recente wijzigingen in de wet Werk en Inkomen.

Foto: SP Boxmeer / www.sp.nl
Sadet Karabulut lichtte eerst uitgebreid de wijzigingen en desastreuze gevolgen toe en ging uitgebreid in op de vragen en vele schrijnende praktijkvoorbeelden uit de zaal. Zij vatte de nadelen van het beleid van het VVD/PvdA-kabinet samen met: ‘de ontvanger van een uitkering moet niet beloond maar benadeeld worden; daarom gaan we naar en vervelend doen tegen werklozen; we pakken vooral de onderkant van de arbeidsmarkt’. SP-fractievoorzitter Johan Koelman op zijn beurt vertelde hoe de nieuwe wet uitpakt en wordt toegepast in Boxmeer en het Land van Cuijk binnen de samenwerking op dit terrein.

Eén Participatiewet
Voor 1 januari 2015 waren er diverse regelingen en uitkeringen: de bijstandsuitkering, de WSW (wet sociaal werk) en de Wajong (arbeidsongeschiktheidsuitkering jong gehandicapten). Deze zijn vervangen door één Participatiewet en die krijg je nu alleen nog als je ook een tegenprestatie levert. Gemeenten mogen dit naar eigen inzicht zelf uitvoeren, of uitbesteden. Er wordt aan de cliënt een werkervaringsplaats met behoud van uitkering aangeboden/aangewezen of hij/zij wordt verplicht vrijwilligerswerk te doen. Vrijwilligerswerk mag geen bestaand werk verdringen, echter het verdringt altijd bestaand werk. Verder is de Kostendelersnorm doorgevoerd, in de volksmond de ‘mantelzorg boete’.

‘Eigen schuld’
Voor het activeren van werklozen zijn strenge regels opgesteld ten aanzien van de verplichte reintegratie van verplichte ervaring tot kleedplicht(hoe ben je aangekleed) toe en werk je niet mee dan kun je tot 100% gekort worden op je uitkering. De hele neoliberale gedachte van het Kabinet Rutte stoelt op het idee van: straf de werkloze, verminder de uitkering, dan komt het vanzelf wel goed. Het is je eigen schuld, je moet  harder je best doen, je moet je beter kleden (van welk geld?) Laat mensen maar minder verdienen, dan komen ze in de armoede, want dan krijgen ze een prikkel om te werken en dan lossen alle problemen zichzelf op.

Slavenarbeid
Werken met een uitkering betekent dus dat je als mens productief bent, dus werk levert. Werk leveren onder dwang zonder salaris is de moderne slavernij. De overheid houdt hierdoor de mensen gevangen in armoede en zorgt voor oneerlijke concurrentie omdat werken met behoud van uitkering goedkope werkkrachten oplevert. Een kleine greep van diverse beroepen waarin we dit terug zien: klusjesmannen, welzijnswerk, schilders, tuinmannen.

Kan het anders? Ja het kan zeker anders. Voor het antwoord op deze vraag lees je onderstaand verslag van de infoavond.

Reactie toevoegen

U bent hier