Mill: Sloop dreigt voor historisch dorpsaangezicht
Mill: Sloop dreigt voor historisch dorpsaangezicht
Op voorstel van het college van b en w besloot een ruime raadsmeerderheid deze maand de huurwoningen van Mooiland aan de Ringersstraat en Vloetsestraat in Mill NIET tot beschermd dorpsaangezicht te bestempelen. Daarmee zou dan alsnog de mogelijke sloop door Mooiland voorkomen kunnen worden. Alleen de SP, LPG en FVD stemden tegen dit voorstel en daarmee de voorgenomen sloop. Hiermee lijkt een einde te zijn gekomen aan deze discussie. Maar de SP Land van Cuijk laat deze bewoners binnenkort nog een keer van zich horen.
Hieronder de bijdrage van de SP bij de behandeling van dit voorstel, bij monde van Bert Moeskops.
Voorzitter,
Volgens veel mensen wonen we in een mooi land. Maar niet als je in de Ringersstraat-Vloetsestraat in Mill een woning huurt van Mooiland. Sinterklaas is het land al uit en de kerstman komt te laat voor deze mensen. Cadeautjes hoeven zij dus niet meer te verwachten, of zou deze raad dan toch…
Terug naar de huurders van dit eerste sociale woningbouwplan in Mill uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. De gemeentelijke website onslandvancuijk.nl opent met de volgende zinnen:
"Denk met ons mee. Wij vinden het belangrijk dat jij als inwoner of ondernemer van Land van Cuijk invloed hebt op projecten en beleid. Op dit platform gaan wij graag met je in gesprek. Heb jij zelf een goed idee om de leefbaarheid in jouw kern of wijk beter te maken? Klik hier voor meer informatie."
Maar voor alle voorstanders van behoud van deze woningen geldt: NU even niet!
Geen bescherming
Jammer dus voor deze huurders van Mooiland in Mill, de mensen van Heemkundestichting Myllesheem en Heemschut Nederland, waar de inspreker van vanavond - en ook bij de commissiebehandeling - qua inhoud kort en helder naar verwees. En jammer voor de 399 mensen die hun handtekening hebben gezet voor behoud van deze woningen.
Voorzitter, wat het college betreft dus geen beschermd dorpsaangezicht voor de Ringersstraat-Vloetsestraat in Mill, zo luidt dit voorstel. Wat de SP betreft zijn de bewoners van deze straten onvoldoende beschermd. Tegen de nieuwbouw dadendrang van Mooiland: Immers, er kunnen toch veel meer en mooiere en ook nog eens duurzame woningen op die lap grond worden gebouwd EN verhuurd, toch? Voor een mooie prijs uiteraard.
Mooiland beslist...?
Mooiland denkt: de huizen zijn van ons, dus als wij ze willen slopen dan doen wij dat.
Heeft Mooiland in overleg met de wethouder en gemeente wel voldoende serieus naar alternatieven gekeken om op andere plekken in Mill haar woningbestand uit te breiden? Of voor een andere oplossing dan alleen maar sloop te kiezen?
Natuurlijk heeft Mooiland nog wel een sloopvergunning nodig. Voorzitter, kan de wethouder nog redenen aangeven om een sloopvergunning te weigeren?
Trouwens, hoeveel woningen Mooiland daar wil gaan bouwen is natuurlijk nog onduidelijk. Is dit wel bekend bij het college? Misschien kan de wethouder dat ongetwijfeld mooie nieuws, vanavond met ons delen.
Omgevingsdialoog? Niet dus!
Op 1 februari van dit jaar heeft onze gemeenteraad het college verzocht om heemkundevereniging Myllesheem bij de omgevingsdialoog te betrekken en te bekijken of er eventueel via een alternatieve invulling van de locatie tot een breed gedragen plan kan worden gekomen. Het college is in die motie ook gevraagd een reactie op deze motie te geven in een raadsinformatiebrief. De deadline om die reactie te geven is ruimschoots overschreden. Kan de wethouder namens het college aangeven waarom dit niet is gebeurd? En dan graag niet een verwijzing naar het memo van 9 december dat is toegevoegd bij dit raadsvoorstel.
Overigens, die omgevingsdialoog heeft Mooiland niet gevoerd. Of hebben wij hier iets gemist wethouder? Dus; gelijke monniken, maar ongelijke kappen voor Mooiland…
Hoe dan ook behouden
Dit raadsvoorstel - als de raad hiermee instemt - belooft nog wat voor andere karakteristieke huurwoningen met een diepe of grote achtertuin in onze gemeente, of vermeend historische panden.
We hebben het hier over het eerste sociale woningbouwplan in Mill voorzitter. U kunt raden hoe de SP hierin zit, zeker in combinatie met de beroerde, of eigenlijk niet eens gevoerde omgevingsdialoog. En omdat wij het wel een prachtig stukje historie in de kern van Mill vinden, het behouden waard, op welke manier dan ook.
Reactie toevoegen