h

Boxmeer ontzegt jurist toegang gemeentehuis

21 december 2016

Boxmeer ontzegt jurist toegang gemeentehuis

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 15 december heeft de SP vragen gesteld over het ontzeggen van toegang tot het gemeentehuis voor een jurist. Naar mening van de SP een veel te zwaar middel. Tijdens de raadsvergadering kon de burgemeester helaas geen afdoende uitleg geven waarom het college zo’n zwaar middel heeft ingezet. De SP blijft deze zaak volgen en wil te zijner tijd een accepteerbare verklaring van het college.

Aanleiding voor onze vragen was een recent artikel in het Boxmeers Weekblad waarin beschreven werd dat een juriste de toegang tot het gemeentehuis is ontzegd omdat zij een ambtenaar een pias noemde. Navraag bij deze juriste leerde dat dit inderdaad het geval was. Brieven van het college bevestigde nogmaals dat het betitelen van een ambtenaar als pias de reden was om toegang te ontzeggen. Het college kwalificeert zo’n opmerking als “een ernstige vorm van intimidatie, belediging en agressie richting onze medewerker”. Het college heeft daarom deze juriste de toegang tot het gemeentehuis voor onbepaalde tijd ontzegd en eist excuses van deze juriste alsmede een schriftelijk getekende verklaring dat ze het welzijn van ambtenaren niet meer in gevaar zal brengen.

De SP vindt dit handelen door het college onbegrijpelijk en snapt niet dat het college zulke zware middelen inzet. Dit lijkt de wereld op zijn kop, niet de ambtenaar wordt geïntimideerd maar deze juriste.

De SP heeft om opheldering gevraagd over het gebeurde tijdens de afgelopen raadsvergadering. In de beantwoording stelt de burgemeester de integriteit van de ambtenaar boven de integriteit van de burger.
Dat door het extreem handelen van het college de naam van deze juriste wordt beschadigd daar had de burgemeester geen enkel begrip voor. Ook wilde de burgemeester niet bekennen dat het college met een olifant op een mug aan het schieten is. Na een heftige discussie waarin vooral de SP en PK kritiek hadden op het handelen van het college werd besloten dat het college eerst de zaak met deze juriste oplost en dat daarna het handelen van het college besproken zal worden.

De SP vindt dat het handelen van het college in deze zaak een grondige evaluatie van de raad vereist. Inmiddels hebben alle raadsleden kennis kunnen nemen van de brieven die door het college zijn verstuurd. 

Wordt vervolgd …

Onze vragen en de reactie van de burgemeester kunt u hier terugkijken.

U bent hier