h

Geen "fair trade" voor jeugdminimumloon

26 februari 2016

Geen "fair trade" voor jeugdminimumloon

Foto: SP
In Europa is Nederland een van de weinige landen dat nog een apart minimumloon voor jongeren hanteert. Iemand van 18 jaar krijgt nu slechts 45 procent van het volwassen minimumloon, een schamele €3,93 per uur. Voor dit geld moet een 18-jarige voor de volle prijs boodschappen doen, huur betalen en de zorgverzekering betalen: voor half geld telt een jongere dus hele prijzen neer.

De SP Boxmeer vindt dat de overheid hier het goede voorbeeld moet geven en heeft in de raadsvergadering van 25 februari gevraagd om het minimumloon bij de gemeente af te schaffen. Het is vooral een symboolfunctie. Binnen de gemeente zijn er momenteel geen ambtenaren die tegen het minimum jeugdloon werken.

Ondanks dat dit een symbolische motie is en dit de gemeente geen geld kost zijn de SP en PK de enige partijen die elke medewerker gelijk wil behandelen.

Fair trade
Boxmeer is een fair trade gemeente. Volgens de definitie van de gemeente dient er in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor diensten en producten betaald te worden. Voor medewerkers in de eigen gemeente mag echter wel onderscheid gemaakt worden. Naar de mening van de SP een gemiste kans om echte fair trade in te zetten.

Foto: Gemeente Boxmeer / www.boxmeer.nl

U bent hier