h

Vragen - Inzameling drankkartons

19 januari 2015

Vragen - Inzameling drankkartons

Vragen raadslid dhr. W. van den Hoven betreffende inzameling drankkartons

Inleiding

De SP vind een schoon milieu van groot belang. Daarom heeft de SP tijdens de begrotings-behandeling op 5 november 2014 een motie ingebracht over de inzameling van drankkartons. Gevraagd werd om de inzameling van drankkartons te onderzoeken. Immers inzamelen van drankkartons kan de gemeente geld opleveren. Daarnaast hoeven de burgers van de gemeente Boxmeer dan minder blauwe zakken te gebruiken wat hen direct geld bespaart. De SP is vanwege de vermindering van het restafval en de bijbehorende milieuwinst een groot voorstander om drankkartons in de gemeente Boxmeer te gaan inzamelen. Tijdens de behandeling van de motie zijn er door de wethouder enkele toezeggingen gedaan.

Vragen

  1. De wethouder gaf aan het verslag van de pilot inzameling drankkartons naar de raad te sturen, en dit in te brengen in een (beeldvormende) commissievergadering.
    Wanneer kunnen we dit verslag verwachten?
    Wanneer wordt dit besproken in een commissievergadering?
  2. De wethouder zou de inzameling van drankkartons op het eerstvolgende overleg met de BCA ter sprake brengen.
    Heeft dit overleg inmiddels plaatsgevonden?
    Is het onderwerp door de wethouder daar daadwerkelijk ter sprake gebracht?
    Zo ja, wat is er besproken en afgesproken?
    Zo nee, waarom is dit niet ter sprake gebracht zoals afgesproken was met de raad?

Inleiding

Op 18 december 2014 is er een brief ontvangen van de VNG over de inzameling van drankkartons welke per 2015 ‘vooralsnog’ een vrijblijvende keuze van de gemeenten. In deze brief schrijft de VNG “Door het opstarten van gescheiden inzameling van drankenkartons wordt een belangrijke stap gezet. De gemeenten kunnen op deze manier de hoeveelheid restafval verlagen ‘zonder meerkosten’ en op die manier een eerste stap zetten naar het sluiten van de keten voor drankenkartons.”

De VNG komt dan ook met het volgende advies: “Het inzamelen en verwerken van drankenkartons leidt tot extra milieurendement. Dit is de voornaamste reden dat veel gemeenten hiermee reeds actief zijn of in de startblokken staan om per januari 2015 deze stroom in te zamelen. Wij adviseren u om op basis van de geschatte extra kosten die uw gemeente moet maken voor inzameling en verwerking van de drankenkartons te besluiten of, en per wanneer, uw gemeente zal deelnemen.”

Vragen

  1. Onderschrijft de wethouder dit advies van de VNG en gaat er een onderzoek komen naar de mogelijkheden van inzameling van drankkarton?
    Zo ja, wanneer kunnen we de resultaten hiervan verwachten?
    En wanneer wordt er dan gestart met de inzameling van drankkartons?
    Zo nee, waarom niet?

Reactie toevoegen

U bent hier