h

ALGEMENE BESCHOUWINGEN SP 2015

6 november 2014

ALGEMENE BESCHOUWINGEN SP 2015

Op 5 november waren de algemene Beschouwingen in Boxmeer. Fractievoorzitter Johan Koelman bracht daar de visie van de SP op het gemeentelijk beleid. De complete versie kunt u hieronder lezen.

Voorzitter,

Daar waar zorg al met mantelzorg gedaan kan worden wordt dit al gedaan. Ik heb dit al eerder gezegd : “De beoogde besparingen met inzet van meer mantelzorgers is een utopie!”. Dit staat nog los van de extra bezuinigingen in de uitvoering van de aangenomen wet. Zorgverleners verliezen massaal hun baan of mogen bij de gratie van de werknemer voor een veel lager salaris hetzelfde werk doen. En als je dan nog geen werk vindt, dan mag je als bijdrage in de participatiesamenleving koffie gaan schenken als vrijwilliger bij je oude baas voor je uitkering. Dit staat in schril contrast met de top van de bedrijven waar gemeenten bij de aanbesteding niet eens een salariseis van minder dan de Balkenendenorm kunnen stellen.

We staan op de vooravond van de invoering van draconische besparingsmaatregelen vanuit de overheid. Een idee van de SP uit begin 21e eeuw, het werken met wijkteams, wordt in de uitvoering misbruikt om een ordinaire bezuiniging in de zorg door te voeren. Mooie reclamespots op de radio en TV vertellen ons dat we het samen gaan oplossen, terwijl een groot deel van de mantelzorgers al overbelast zijn.

“De SP heeft vaker uitgesproken dat zij achter de filosofie van het huidig college staat nl. dat de minder draagkrachtigen worden ontzien en er aandacht wordt besteed aan het sociaal gezicht! Den Haag draait echter aan de knoppen en de gemeenten krijgen taken toebedeeld met vaker minder budget. Hoe houden we deze filosofie concreet in stand?” <--break->

Bovenstaande tekst is een letterlijke paragraaf van de beschouwingen van vorig jaar. Dit spreekt nog altijd de zorg van de SP uit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de SP haar bedenkingen heeft in de uitvoering van de transities die naar de gemeente toekomen.

Dit neemt niet weg dat de transities naar de gemeenten toekomen en uitgevoerd moeten gaan worden. De SP moet dus beleid gaan toetsen aan wetgeving die wij niet onderschrijven.

Welzijn en leefbaarheid
Welzijn en welbevinden zijn waardes in de samenleving die voor iedereen een andere klankkleur kunnen hebben. Waar de een zich lekker comfortabel voelt met een pilsje achter de bar, zal een ander hier niets van moeten weten en zit liever op de bank thuis met een extra kopje koffie.

Ook hier is de maat dus voor iedereen verschillend.
Dat betekent wel, dat wat voor de een acceptabel is voor de ander een vorm van vereenzaming of
verarming is. De een is een mensenmens en de ander een einzelgänger.

Zo wisselend zal er ook gereageerd gaan worden bij keukentafelgesprekken voortvloeiend vanuit de transities van de zorg. De een kan beter aangeven welke behoefte er is dan een ander. De nieuwe transities van de WMO, de jeugdzorg en de participatie baart de SP dan ook grote zorgen. De rigoreuze veranderingen binnen de drie domeinen zijn gewoon bezuinigingen, niets meer en niets minder. .  En ja, hier en daar kon het misschien ook wel ietsje minder of ietsje anders.
Maar in grote lijnen zijn wij SP Boxmeer het nog steeds niet eens met de wetten zoals die tot heden door de 2e en 1e kamer zijn aangenomen.

Na / tijdens de besluitvorming op landelijk niveau en nog voor de aanname van de WMO en jeugdzorg wetten zijn deze reeds door de gemeente in zeer rap tempo op regionaal niveau uitgewerkt en op de agenda van de diverse raden gezet.

De beleidsregels en verordeningen dienen door de gemeenteraden getoetst te worden op de eisen van de nieuwe wet. Ze werden dan ook in datzelfde hoge rappe tempo in de samenwerkende gemeentes door de raad geloodst, waarbij er eigenlijk weinig ruimte over bleef voor een lokaal goed democratisch proces; in en vooral buiten het gemeentehuis inzichten krijgen en analyseren alvorens een besluit te moeten nemen.

Zo op het eerste gezicht lijken alle beleidsregels en verordeningen wel zo'n beetje aan de nieuwe wetten te voldoen, maar het is dan toch voor een ras SP er een DUIVELS DILEMMA de regels te moeten goedkeuren die je liever niet gezien had, sterker waar je nooit voor gekozen zou hebben, maar die wel voldoen aan de nieuwe wetten waar je tegen was en nog steeds tegen bent.

Wij zullen de komende tijd dan ook alles in het werk stellen om een en ander te bewaken, te controleren. Wij willen niet alleen de kinderen die vallen onder de jeugdzorg, maar geen enkele inwoner van de gemeente Boxmeer in de kou te laten staan.

Wij verwachten dat de 3 transities voor inwoners van Boxmeer wel degelijk grote gevolgen kunnen hebben, let wel kunnen hebben, en SP Boxmeer zal daar waar het noodzakelijk is ons inzetten voor onze burgers om een gelijkwaardig, sociaal en menswaardig leven te kunnen leiden, waar leiden met een korte ei geschreven blijft en het geen lijden met een lange ij wordt.

Kunst en Cultuur
De gemeente Boxmeer heeft vele mooie kunst en cultuur, van kunstobjecten tot religieuze objecten en gedenktekens. Van Metworst, Gildes tot de Vaart, van Molens tot andere historische panden, van Koormuziek tot harmonieën, van Dans tot musicals en diverse museale uitingen;
van de Maasheggen tot de Zoo, van de Bevers tot de broedgebieden van vleermuizen, van moderne kunst tot oorlogsmuseum.

Het Liberty Park is ook zo'n belangrijke publiekstrekker voor onze gemeente. Hier staat een stuk historie over de 2e wereld oorlog in het algemeen en de gevechten in en rond onze gemeente in het bijzonder. Dit heeft een zeer grote educatieve waarde voor alle generaties en dit mag uiteraard niet verloren gaan. (Ook niet door de plannen van de provincie Gelderland voor een grootschalige museum in Nijmegen.) Waar nodig zal er steun geboden moeten worden, liefst door het rijk en/of de provincie.)

Accommodaties
"De SP vindt accommodaties belangrijk, zodat burgers met elkaar activiteiten kunnen ondernemen. Het versterkt het gemeenschapsgevoel en kan sociale isolatie tegengaan." aldus de eerste zinnen uit ons verkiezingsprogramma van dit jaar.
De SP is voor een multifunctionele accommodatie in elke kern. Als deze accommodaties zowel letterlijk als figuurlijk laagdrempelig zijn kunnen zij prima werken in de onderlinge participatie van burgers zoals in Boxmeer Noord is opgezet. Ook in Maashees waar een accommodatie van de burgers is zie je een omslag in denken voor wat betreft het om niet kunnen beschikken en benutten van de faciliteiten.

Het Hoogkoor is één van de Boxmeerse accommodaties waar de Boxmeerse burger veel komt. Helaas is in het verleden een foute keuze gemaakt door het Hoogkoor te privatiseren. De gemeente heeft hiervoor een bruidsschat moeten betalen van een bedrag dat nu ongeveer 1,3 miljoen euro bedraagt. En dat naast een jaarlijkse instandhoudingsbijdrage van 160 duizend euro. De Boxmeerse burger is hier alleen maar slechter van geworden. Minder faciliteiten, hogere entreeprijzen en een uitbater die nauwelijks investeert in gebouw en techniek. De uitbater Optisport heeft de noodklok van een mogelijk naderend faillissement geluid als er niets gebeurt. De SP vindt deze accommodatie zo belangrijk dat zij alles in het werk zal stellen de accommodatie te behouden en te verbeteren. Daar hoort een gezamenlijke verantwoordelijkheid bij. Daarbij kan Optisport (of een andere uitbater) dus niet achterover leunen. Echter... een oplossing waarbij de middenstand van Boxmeer de dupe wordt kan nooit de bedoeling zijn. Naar de ontwikkeling rond het Hoogkoor zal door de SP dan ook uitermate kritisch gekeken gaan worden.

Sociale Zaken
Privacy is voor klanten van sociale zaken belangrijk.
De SP heeft geconstateerd dat de gemeente Boxmeer niet genoemd wordt in de brief van 18 juli 2014 van staatssecretaris Klijnsma inzake de beveiliging van het Suwinet. Voor zover de beveiliging van het Suwinet nog niet gedaan is, willen wij het college verzoeken dit alsnog op zich te nemen.

SP Boxmeer is erg blij dat onze raad en inwoners zo massaal nut en noodzaak van een asielzoekerscentrum hebben ondersteund, en op deze manier hun verbondenheid met vluchtelingen mede vorm geven.

SP Boxmeer is van mening dat Vluchtelingen in onze mooie gemeente dan ook de ruimte moeten krijgen om na de goedkeuring van hun asielstatus, de gelden die ze via de Gemeentelijke Krediet Bank lenen t.b.v. huisinrichting, deze in alle rust en in alle vrijheid te besteden en zo hun eigen keuzes te maken.

Armoedebestrijding Schuldhulpverlening is bedoeld voor personen of gezinnen die zelf hun schulden niet meer kunnen betalen. Lukt het u niet om uw schulden af te lossen? Dan kunt u hulp vragen bij de gemeente. U komt dan in contact met PLANgroep die u gaat helpen met uw schulden. Schuldhulpverlening is gratis.
Schuldhulpverlening is bedoeld voor personen of gezinnen die zelf hun schulden niet meer kunnen betalen. Lukt het u niet om uw schulden af te lossen? Dan kunt u schuldhulp vragen bij verschillende instanties. Schuldhulpverlening is geen onderwerp waar mensen die in de schulden zitten dit naar buiten brengen. Wanneer mensen aankloppen bij de PLANgroep is de nood al zo hoog dat men er zelf niet meer uit kan komen.

Des te schrijnender is het dan dat een van de voorwaarden is dat schulden tussen een intakegesprek en de uiteindelijke start van de hulpvraag niet mag toenemen. Dit is JUIST de reden voor de hulp. Zonder de hulp lukt het deze mensen niet meer. Middels een motie willen wij deze voorwaarde tot start van de hulp verwijderd zien worden.
(MOTIE – schrappen schuldtoename-eis tot aanvang hulp)

Woningbouw en Volkshuisvesting
Volgens een behoefteonderzoek van het bureau Laagland Advies (2009) heeft onze gemeente 1.720 nieuwe woningen nodig tot het jaar 2020. En de behoefte aan FOKUS-woningen voor mensen met een lichamelijke handicap of beperking komt daar nog eens bij. Ook voor deze groep mensen bestaat er al jaren een wachtlijst. De SP is dan ook benieuwd wat het resultaat naar de haalbaarheid van deze woningen zal zijn die eind dit jaar gepresenteerd gaat worden.

De SP is verheugd met het feit dat er dit jaar 26 sociale huurappartementen bij de Pauluskerk gaan bijgekomen voor 60+ers en gehandicapten, maar dit is nog lang niet voldoende!

Jongeren worden helemaal aan hun lot worden overgelaten als het gaat om sociale huurwoningen. Het aantal sociale huurwoningen in onze gemeente neemt af, doordat wooncorporatie Mooiland continu bezig is met het verkopen van woningen in Boxmeer.

En hoewel we de plannen rond de Pauluskerk toejuichen gaat er vanuit Mooiland weinig initiatief uit om door te bouwen. Ook de gemeente heeft hierin een verantwoording en zou op eigen gronden verdere woningbouw moeten ontwikkelen.

In april 2013 heeft Mooiland door een extern bureau USP nogmaals een woningbehoefteonderzoek gedaan voor de gemeente Boxmeer. De SP heeft over dit rapport in augustus 2013 vragen gesteld. Uiteindelijk is dit pas april 2014 aangeboden.
V: Waarom is dit rapport nooit besproken geweest en waarom neemt u dit rapport niet mee in het woningbehoeftenonderzoek van 2009?

V: Is er een regionale afstemming van woningbouwprogramma`s met de buurtgemeenten in het Land van Cuijk.?

Natuur en landschap
De natuur is een belangrijke schakel in onze leefbaarheid. Respect voor alles wat leeft is een zaak van beschaving én gezond verstand. We moeten dan ook met zijn allen zorgvuldig met onze natuur omgaan. Niet alleen voor nu maar ook voor later, voor onze kinderen en kleinkinderen. De SP is een voorstander van een buitengebied waar de natuur, toerisme en de landbouw in een goede balans zijn. Hierin is geen plaats voor megastallen en mestfabrieken die als resultaat een grotere belasting en verslechtering voor ons milieu hebben.

Ook al lijken de nieuwste mestfabrieken technisch de best mogelijke verwerking van mest te bieden, feit blijft dat hierdoor alleen maar méér mest verwerkt kan gaan worden. Om deze mestfabrieken te laten draaien moet er steeds meer mest aangevoerd worden en hierdoor kunnen de dieraantallen in ons toch al overbevolkte buitengebied nog verder groeien. Daarnaast is het nog niet duidelijk wat de effecten zijn voor de volksgezondheid van resten van antibiotica, hormonen en medicijnen die in het te lozen water zit. Dit alles baart de SP nog steeds veel zorgen.
V: Kan het college aangeven of het onze zorgen over antibiotica, hormonen en medicijnresten in het te lozen water deelt.

Agrarische ondernemers moeten meer rekening houden met dierenwelzijn, stankoverlast en de uitstoot van schadelijke stoffen. (We zijn dan ook blij dat er enkele verbeterpunten in het nieuwe geurbeleid doorgevoerd worden.) Door de grenzen van ons geurbeleid aan te scherpen wordt de verdere uitbreiding van dierenaantallen moeilijker gemaakt maar niet onmogelijk. Een stand-still beleid gaat ons niet ver genoeg en is niet de manier om het aantal geurgehinderden in 2020 naar nul te brengen zoals de provincie ons voorschrijft. Ook hier zou moeten gelden ‘maak van de nul een punt!’

Bij uitbreidingsplannen in het buitengebied dient de buurt betrokken te worden zodat het maatschappelijk draagvlak boven het economische draagvlak gaat. Veehouderijen die met hun plannen aan alle nieuwe regels voldoen en voldoende draagvlak hebben moeten uiteraard hun plannen kunnen realiseren. Ondernemers die horeca activiteiten willen ontplooien in ons buitengebied moeten aan dezelfde regels voldoen als horeca ondernemers in de kernen. Dit uit het oogpunt van gelijkheid en ter voorkoming van valse concurrentie. Voor dit alles geldt, daar waar de regels overtreden worden zal altijd handhaving moeten plaatsvinden. De benodigde controles dienen ten alle tijden uitgevoerd te worden.

Het openbaar groen is van groot belang, voor de leefbaarheid en voor de gezondheid van de burgers. Gemeenten bezuinigen in moeilijke tijden snel op aanleg en onderhoud van openbaar groen. De SP wil dat het openbaar groen in Boxmeer niet minder wordt en goed onderhouden blijft.

Echter, de gemeente Boxmeer gebruikt nog steeds glyfosaathoudende bestrijdingsmiddelen voor de onkruidbestrijding. Helaas moeten we dit ook dit jaar weer constateren. Milieubelastende bestrijdingsmiddelen zoals RoundUp echt niet meer van deze tijd. Dit terwijl er toch voldoende alternatieven zijn, denk aan borstelen, wegbranden of heet water. Het is een feit dat glyfosaathoudende bestrijdingsmiddelen slecht zijn voor ons oppervlaktewater en dus ook ons drinkwater en hierdoor slecht voor de volksgezondheid. De SP vindt dat de gemeente zijn verantwoordelijkheid moet nemen en direct moet stoppen met het gebruik van de giftige glyfosaathoudende bestrijdingsmiddelen en dat er niet gewacht moet worden op een landelijke verbod.

V. Kan het college in grote lijnen aangeven op welke plekken en in welke hoeveelheden middelen zoals Roundup in de gemeente gebruikt wordt? Wordt het middel op speelplaatsen, schoolpleinen of andere plekken waar kinderen vaak spelen gebruikt?

De SP zal een motie indienen met het verzoek glyfosaathoudende bestrijdingsmiddelen per direct niet meer te gebruiken.
(MOTIE – Milieuvriendelijke onkruidbestrijding)

Duurzaamheid ligt in eerste instantie bij de overheid en de producenten. De consumenten moet de mogelijkheid geboden worden om hun leven zo duurzaam mogelijk in te richten. Er moet zoveel mogelijk ingezet worden op alternatieve vormen van energie en het terugdringen van de CO² uitstoot. We hopen dan ook op een voorspoedig verloop van het ZONBOX project en dat de gemeente een voorbeeld mag zijn voor bedrijven en particulieren om waar mogelijk ook in te zetten op duurzame energie.

Afvalrecycling is ook een manier van duurzaamheid welke uitstekend door de gemeente ondersteunt kan worden. Recycling van drankkartons levert zo’n 30% reductie van milieubelasting op ten opzichte van vuilverbranding. Vorig jaar hebben we het college gevraagd naar recycling van drankkartons. De wethouder gaf toen aan dat men hier al naar aan het kijken was waarop wij onze motie ingetrokken hebben.. Nu een jaar verder is hier nog niets van vernomen.

V: Kan de wethouder aangeven wat de status is van inzameling van drankkartons voor de gemeente Boxmeer. Wanneer kan hier in Boxmeer mee gestart worden? en zo niet, waarom niet?

De SP overweegt een motie om de inzameling van drankkartons in de gemeente Boxmeer te onderzoeken.
(MOTIE – Inzameling drankkartons)

Het Maasheggengebied is een natuurgebied met grote waarde voor onze gemeente. Uit oogpunt van o.a. natuur en toerisme vindt de SP dat dit stuk cultureel natuurgebied in de oorspronkelijke staat moet blijven. Aansluiten bij Unesco Biosphere kan een meerwaarde opleveren voor dit gebied. Hier moet uiteraard wel een goede kosten/baten afweging aan vooraf gaan.

Er is sprake van een regionale afstemming t.a.v. acquisitie bedrijventerreinen. Boxmeer wil via allerlei media bedrijven interesseren voor haar bedrijventerreinen.

Elk jaar komen de SP en diverse andere partijen weer met vragen over Hansa. Hopelijk dit jaar voor het laatst en kan het college de raad nu een definitief antwoord geven over de stand van zaken t.a.v. de verkoop van gronden aan Hansa.

V: Wat is de huidige stand van zaken, in hoeverre is het nog geloofwaardig dat het Hansa-project doorgaat? Of kunnen we er nu definitief een punt achter zetten.

Verkeer en vervoer
In het wegenbeheerplan staan wettelijke richtlijnen waar we als gemeente aan moeten voldoen. Uiteraard moeten we er voor zorgen dat de wegen veilig zijn en blijven. Hiervoor hebben we afspraken gemaakt om het kwaliteitsniveau minimaal op B-kwaliteit te houden. Afgelopen periode hebben we voor zo’n 300.000 euro extra aan verbeteringen doorgevoerd. Hiervoor heeft de raad dit jaar de afspraak gemaakt dat deze extra gelden uit het budget voor 2015 en 2016 zouden komen. Nu wordt er ineens weer teruggekomen op de gemaakte afspraken en worden de budgetten voor 2015 en 2016 ineens weer helemaal aangevuld. Dit terwijl het overgrote deel van onze wegen al het kwaliteitsniveau A en zelfs A+ is.
V: Is het aanvullen van de budgetten voor 2015 en 2016 werkelijk nodig om de 13% van de wegen die nog niet het B kwaliteitsniveau hebben, komende jaren aan te pakken? De SP heeft hier zijn twijfels bij.

Dat de Sportlaan een opknapbeurt nodig heeft is voor iedereen die daar wel eens komt duidelijk. Het verbeteren van de parkeerplaatsen met open verhardingen vindt de SP een prima plan.
De kosten voor de opknapbeurt vallen met een ton wel hoog uit, mede door het fietspad dat men wil aanleggen door het Brestbos. De SP vraagt zich af of het aanleggen van dit fietspad noodzakelijk is. Zeker in deze tijd dat het geld elders beter ingezet kan worden, denk daarbij bijvoorbeeld aan de transities.    

V: Zit het opknappen van de Sportlaan al verwerkt in het budget van 2015 voor onze wegen of moet dit nog apart begroot worden?
(MOTIE – Sportlaan)

Bestuursondersteuning en Communicatie
De wijk- en dorpsraden zijn hét communicatiekanaal voor signalen van burgers richting de gemeente. Andersom is het ook belangrijk dat de gemeente de wijk- en dorpsraden informeert als zij een vraag krijgen van een burger uit hun wijk of dorp. Het convenant tussen de wijk- en dorpsraden is de afgelopen vier jaar niet herzien. De SP zou dit graag opnieuw afgestemd zien worden.

Voorzitter,
in alle besluiten die wij als raad nemen zal de SP altijd de 3 kernwaarden blijven hanteren voor
een weloverwogen besluit. Menselijke waardigheid, Gelijkwaardigheid en Solidariteit.
De SP neemt niet deel aan de coalitie en toch zien wij veel goede besluiten die hier invulling aan geven. Ons kritische geluid zal blijven. En kritiek is gratis advies van iemand met een andere zienswijze. Neem daar uw voordeel van.

Dank u wel!

Reactie toevoegen

U bent hier