h

Vragen - Horeca in het buitengebied

17 september 2014

Vragen - Horeca in het buitengebied

Vragen raadslid dhr. W. van den Hoven betreffende horeca in het buitengebied.

Inleiding

De SP in Boxmeer wil geen verrommeling van het buitengebied door oneerlijke horeca. Er is een sterke toename merkbaar van (pseudo)horeca in het buitengebied, variërend van Bed & Breakfasts, Minicampings, Theehuizen en locaties voor evenementen en (privé-)feesten. Hoewel dit uit toeristisch en economisch oogpunt als positief kan worden ervaren moet het niet zo zijn dat deze en andere horecavormen ongebreideld kunnen opdoemen in het Boxmeerse buitengebied.

Naar aanleiding van de bestemmingsplan wijzigingen voor Heide 8 in Oeffelt is er door de gemeenteraad en het college de afspraak gemaakt eerst beleid te gaan maken over (pseudo)horeca in het buitengebied. Dit zou duidelijkheid moeten scheppen in wat er wel en/of niet zou mogen bij initiatieven voor horeca in het buitengebied van de gemeente Boxmeer.

De SP is van mening dat het buitengebied bestemd is voor de landbouw en de natuur, hier passen horecagelegenheden niet in. Horeca hoort primair in de kernen waardoor de leefbaarheid daar behouden wordt en er geen overlast ontstaat in het buitengebied. De aanwezige gebouwen in het buitengebied voldoen vaak niet aan de veel strengere eisen waaraan reguliere horecagelegenheden aan moeten voldoen. Dit zorgt dan ook voor oneerlijke concurrentie met de horecagelegenheden in de kernen van onze gemeente. De SP is voorstander om een maximum aan het aantal evenementen te stellen.

De SP geeft hierbij een aantal aandachtspunten mee welke meegenomen dienen te worden bij het formuleren van het nieuwe beleid.

• Geen grootschalige horeca, alleen ondersteunende en kleinschalige horeca.

• Bij het verstrekken van alcoholische dranken dient de ondernemer altijd zelf te beschikken over een geldige Drank- en Horecavergunning hetgeen inhoudt dat zijn inrichting dient te voldoen aan het Besluit Inrichtingseisen Drank- en Horecawet zoals dat ook geldt voor ondernemingen in de kernen.

• Binnen drie kilometer mag er geen regulier horeca aanwezig zijn

• Oneerlijke concurrentie met horecagelegenheden in de kernen dient voorkomen te worden.

• Maximaal 5 keer per jaar een evenement/feest per horeca locatie

• De horeca activiteiten in het buitengebied mogen geen overlast opleveren aan dier én milieu.

• De horeca activiteiten in het buitengebied mogen geen belemmering vormen voor het functioneren van nabij gelegen agrarische bedrijven.

• De horeca zal een verkeers-aantrekkende werking hebben op het buitengebied. De infrastructuur dient hierop berekend te zijn op het extra verkeer en er mag geen overlast zijn voor de omwonenden.

• Er dient voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein te zijn.

• Terrasvoorzieningen etc. mogen alleen op eigen terrein.

• Reclame-uitingen tot een minimum beperken om ‘verrommeling’ van het buitengebied te voorkomen. Geen reclame voor verstrekken van alcohol.

• Een maximum stellen aan de oppervlakte voor de betreffende horeca

• Direct handhaven bij overtredingen, zowel actief als reactief.

Vragen

1. Op welke punten is het college het eens dan wel oneens met de SP? Graag uw antwoorden nader motiveren.

2. Wil het college bovenstaande overwegingen mee nemen in het te formuleren nieuwe beleid omtrent horeca in het buitengebied? Graag uw antwoord nader motiveren.

3. Op welke termijn kunnen we van het college een voorstel verwachten over het nieuwe beleid omtrent horeca in het buitengebied ?

Reactie toevoegen

U bent hier