h

SP-Hulpdienst: Gemeente Boxmeer laat mensen met een schulden in de steek

19 september 2014

SP-Hulpdienst: Gemeente Boxmeer laat mensen met een schulden in de steek

Theo Weenink, oud raadslid en coördinator van de SP-Hulpdienst, heeft in het jaarverslag 2013 van de SP-Hulpdienst al aangegeven dat er in dat jaar steeds meer mensen in de schuldsanering komen.

Het 'echte' nieuws is dat het aantal mensen met onoplosbare schulden stijgt, schulden waarvoor de eerste zes maanden geen regeling getroffen kan worden. Bij deze MENSEN valt namelijk niks te halen, omdat er geen balans in inkomen en uitgaven is. Ze hebben schulden waar geen kwijtscheldingsmogelijkheid voor is en waarvoor in eerste instantie geen (verminderde) afbetalingsregeling getroffen kan worden.

Dat zijn bijvoorbeeld verkeersboetes, zorgpremie, eigen risico zorgpremie, fraude-terugbetaling, die volledig terugbetaald moeten worden. Voor andere schuldeisers heeft het dan geen zin om ook nog eens geld te claimen. De plangroep is in het leven geroepen door de vijf gemeentes in het land van Cuijk. Zij hebben hun handen vol aan de nieuwe aanvragen van schuldsanering. Omdat de plangroep eerst stabiliteit in de financiële situatie wil hebben, gaan mensen de papieren niet meer invullen of onvolledig. Hier is te weinig steun van derde( bv Sociale dienst) en dat is de reden dat de beleidsregels: Integrale schuldsanering moeten worden aangepast.

Mensen met grote financiële schulden komen steeds in grotere nood en vallen overal buiten de boot, doordat ze niet aan de eisen kunnen voldoen van de plangroep. Een van die eisen is geen nieuwe schulden meer maken.

De gemeente Boxmeer heeft zelf een incasso bureau, Stalman & Rijken, die geen concessies doet bij het innen van schulden en extra kosten maakt bij vorderingen op banksaldo`s en boedelbeslag.

De fractie heeft al vragen gesteld aan het college over het jaarverslag 2013 van de plangroep en Integrale schuldsanering van de gemeente Boxmeer.

Reactie toevoegen

U bent hier