h

Hulpdienst SP Boxmeer: ‘Maatschappij verhardt’

14 april 2014

Hulpdienst SP Boxmeer: ‘Maatschappij verhardt’

De SP Hulpdienst heeft in 2013 meer zaken behandeld dan in 2012. Ruim honderd inwoners uit de gemeente Boxmeer klopten met diverse hulpvragen aan bij de hulpdienst van de Socialistische Partij. Dat betekent gemiddeld elke drie dagen iemand, die in de financiële of sociale knel raakt en dat ook ergens durft aan te kaarten.

“We merken dat de maatschappij verhardt en de dienstverlenende instanties vrijwel uitsluitend naar de kosten en uitgaven kijken en niet of nauwelijks verwijzen óf oplossingen aandragen”, zo laat Hulpdienstwoordvoerder Theo Weenink weten. Hij noemt het in deze economisch mindere jaren ‘triest maar helaas een trend , dat steeds meer mensen moeite hebben de touwtjes aan elkaar te knopen’. “Zelfs zo erg dat zij met een bewindvoerder te maken krijgen.”

Financiële problemen De SP Hulpdienst hielp maar liefst 58 mensen met financiële problemen, inclusief een flink deel belastingformulieren die werden ingevuld. Weenink: “Bij het digitaal invullen met behulp van je Digid moeten mensen erop letten dat het aftrekken van zorgposten niet automatisch wordt aangegeven. Daarnaast laten vooral AOW’ers vaak een aantal aftrekposten onbenut. Te denken valt aan kosten voor medicijnen, dieetkosten, maar in bepaalde gevallen ook voor kleding of bedden.” Behalve bij het invullen van belastingformulieren helpt de SP Hulpdienst ook bij zaken als zorg- en huurtoeslag en kinderopvang.

Zorg en woningen Over de zorg komen ook steeds meer vragen binnen bij de SP. Dat heeft vooral te maken met de privatisering en de veranderende geldstromen van de AWBZ naar de WMO, waarbij fors wordt bezuinigd. Van maatwerk door de dienstverlenende instanties lijkt geenszins sprake: onverwachte telefoongesprekken in plaats van geplande gesprekken aan de keukentafel. Steeds vaker krijgen mensen gewoon te horen ‘daar is geen geld voor’. Onaanvaardbaar voor de SP.

Huurwoningen Een ander belangrijk onderwerp bij de SP Hulpdienst is dat van de huurwoningen in de gemeente Boxmeer. De toewijzing is onvoldoende transparant. Daarnaast worden er te weinig betaalbare huurwoningen gebouwd. Verder betalen nieuwe huurders die een woning krijgen toegewezen 100 tot 150 euro huur meer dan hun voorganger(s). Mensen die willen verhuizen en meer verdienen dan 33.614 euro komen bovendien niet meer in aanmerking voor huursubsidie en betalen dus 625 euro huur. Weenink: “Zo wordt de huurmarkt op slot gezet. Zeker nu er geen nieuwe huurwoningen gebouwd worden.”

Iedereen die een hulpvraag heeft kan bellen naar het SP-hulpdienst (06 29 37 55 68) of mailen: boxmeer@sp.nl Het team van de SP Hulpdienst zorgt dan voor hulp op maat.

Reactie toevoegen

U bent hier