h

Bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtshulp

23 februari 2013

Bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtshulp

Vrouwe JustitiaJarenlang heeft de gefinancierde rechtshulp te maken gehad met bezuinigingen. Steeds minder mensen komen daardoor in aanmerking voor gefinancierde rechtshulp of kunnen de eigen bijdrage voor een advocaat niet meer betalen. Nederlanders krijgen al meer dan ooit te maken met stijgende kosten voor bijvoorbeeld zorg, wonen en levensonderhoud. Men komt sneller in de bijstand en het aantal juridische geschillen over uitkeringen en verlies van banen stijgt. Als daar dan ook nog een extra hoge eigen bijdrage voor een advocaat bovenop komt is de gang naar de rechter voor steeds meer mensen onmogelijk. De SP is benieuwd of dit ook u treft.

Zoals te lezen is de bijlage zijn de bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtsbijstand omvangrijk en hebben deze wat de SP betreft grote gevolgen voor de toegang tot rechtsbijstand en daarmee tot de rechter. SP Tweede Kamerlid Jan de Wit heeft daarom zijn zorgen geuit in onder andere een opinieartikel en de verantwoordelijk staatssecretaris Teeven verzocht onderzoek te doen naar de effecten van deze bezuinigingen. Rond maart van dit jaar zal staatssecretaris Teeven komen met de uitkomsten van een quickscan.

Ondertussen heeft de SP contact opgenomen met verschillende organisaties, zoals de Raad voor de Rechtsbijstand, de familierechtadvocaten, sociaal advocaten en de Advocatenorde. Het zou natuurlijk goed zijn als zij samen met rechtzoekenden in actie komen tegen deze asociale bezuinigingen. Tot die tijd willen we graag van u horen of ook u (straks) niet meer naar de rechter kan omdat u bijvoorbeeld de eigen bijdrage niet kan betalen. Ook als u geen advocaat meer kan betalen omdat u net buiten de inkomensgrens valt horen wij het graag van u. Stuur uw verhaal, ervaring of probleem door naar boxmeer@sp.nl.

Bijlage: Bezuinigingen gesubsidieerde rechtshulp

U bent hier