h

SP Boxmeer op 18e SP congres

5 juni 2012

SP Boxmeer op 18e SP congres

SP XVIII-CongresNa de voorbereiding van afgelopen weken is afgelopen zaterdag, 2 juni 2012 een afvaardiging van de SP afdeling Boxmeer naar het 18e SP congres afgereisd.

Na een wervelende en indrukwekkende opening, een audio-visuele presentatie, werden de kandidaten en scheidende leden van het landelijk partijbestuur voorgesteld aan het congres. De diverse kandidaturen zouden op een later moment in stemming worden gebracht.

Jan Marijnissen gaf tijdens zijn presentatie een chronologische weergave van de ontwikkelingen binnen de partij gedurende haar bestaan, met als mijlpaal dat het roer radicaal werd omgegooid in 1989 en dat de partij eind jaren '90 begon net het leveren van wethouders en later ook gedeputeerden.

Jan de Wit ontving de Gouden Tomaat uit handen van Emile Roemer. Hij memoreerde de roerige jarige zeventig waarin Jan de Wit in Zuid-Limburg een SP-afdeling opzette: ‘Er is veel tijd en energie geinvesteerd. De doorbraak kwam toen de SP de pleitbezorger werd van de ereschuld van de oud-mijnwerkers. De SP zette zich met succes in voor een goede financiële regeling voor deze mensen.’

Een tweede Gouden Tomaat werd door SP Senator Tiny Kox uitgereikt aan SP Raadslid Tonnie Wouters, de weduwe van de in oktober 2010 overleden SP-pionier Ger Wouters.

Na een filmpje over de bouw van het nieuwe hoofdkantoor werd het congresstuk behandeld. Maar liefst 28 sprekers verdedigden moties en wijzigingen die ingediend waren. Na een goed verzorgde lunch gingen we verder met het antwoord van de congrescommissie op de moties en wijzigingen en de 2e termijn vopor de sprekers. Hierna werden de moties en wijzigingen in stemming gebracht en zat het officiële gedeelte er op.

Het daarop volgende verrassings optreden van Guido Weijers was een zeer geslaagde opmaat naar de verkiezing van Emile Roemer als lijsttrekker voor de verkiezingen van 12 september. Emile was ontdaan door de massale steun en het applaus dat volgde. Emile gaf daarna een indrukwekkende speech ter afsluiting. De toespraak is hier te bekijken.

Kortom, het was een zeer geslaagde congresdag voor alle deelnemers.

Deelnemers XVIII SP Congres

Het volgende congres staat alweer gepland voor 30 juni 2012. Dit 19e congres zal het verkiezingsprogramma en de kieslijst bespreken. SP leden die hierover mee willen praten en/of mee willen naar het congres kunnen zich melden bij Mariëlla van Wijnen via email.

U bent hier