h

FNV Monitor: Boxmeer scoort slecht op werk, inkomen en zorg.

24 april 2012

FNV Monitor: Boxmeer scoort slecht op werk, inkomen en zorg.

FNVDe FNV doet elke twee jaren een grootschalig vergelijkend onderzoek naar het sociaal beleid van gemeenten, de Lokale Monitor Werk, Inkomen en Zorg. De resultaten van het laatste onderzoek zijn vorige week gepubliceerd, en daarin valt te lezen dat Boxmeer zijn sociale gezicht verloren heeft. Van de ruim 180 deelnemende gemeenten zijn er maar 34 die slechter scoren dan Boxmeer. Het onderzoek bevestigt daarmee helaas dat het sociale beleid van Boxmeer asociaal is geworden. Het zou goed zijn als de gemeente veel van de suggesties en aanbevelingen uit de monitor ter harte neemt en haar beleid alsnog verbetert. Te beginnen met de zorg en de WMO, want dat staat aanstaande raadsvergadering op de agenda.

Op het onderwerp “zorg” scoort Boxmeer nul punten! Zo zijn de vergoede uurtarieven voor huishoudelijke zorg te laag, is de gemeente geen goed werkgever van zorgaanbieders en doet de gemeente veel te weinig aan ondersteuning van mantelzorgers. In de aanstaande raadsvergadering van 26 april zal de SP met een motie komen om alsnog de zorg zoals die in de WMO verordening en bijbehorende beleidsregels is omschreven te verbeteren. De SP wil gericht beleid om mantelzorgers te ontlasten en daarmee samenhangend ook beleid om lotgenotencontactgroepen (zoals de Alzheimer vereniging) te ondersteunen. Ook moet er een grens aan de zelfredzaamheid van mensen komen die zorg nodig hebben. Zelfredzaam mag niet synoniem zijn voor “zoek het zelf maar uit”. Daarom stelt de SP voor dat geen verplichte zorgtaken mogen worden gevraagd aan familie, vrienden en kennissen als deze niet in hetzelfde huis wonen als degene die zorg nodig heeft. Hopelijk zal met de besluitvorming rondom de WMO in de aanstaande raadsvergadering weer een glimlach verschijnen op het verbleekte sociale gezicht van Boxmeer.

Website FNV - Het sociale gezicht van gemeenten onderzocht

U bent hier