h

Meer betaalbare woningen in Boxmeer

13 december 2011

Meer betaalbare woningen in Boxmeer

De SP-Boxmeer wil meer betaalbare woningen in onze gemeente. Er is nog steeds een woningtekort en mensen kunnen geen huis verkopen of een nieuw huis kopen omdat de banken niet mee werken. De oplossing moet blijkbaar weer vanuit de mensen zelf komen.appartementen steenstraat noord In de gemeenteraad heeft de SP meegestemd met de bouw van 28 koopappartementen door de gemeente, op voorwaarde dat de woningen ook gekocht kunnen worden door mensen met een inkomen onder de 45.000,- euro per jaar (anderhalf keer modaal). Omdat deze groep mensen het op dit moment heel moeilijk heeft op de woningmarkt.

In september van dit jaar heeft de gemeenteraad ingestemd met het bouwplan Steenstraat-Noord, bestaande uit 28 appartementen en een aantal commerciële ruimten op de begane grond. Een 12-tal appartementen hebben een prijs die ruim onder de 200.000,- euro ligt. Variërend in prijs van ca. 175.000,- tot 195.000,- euro. De SP heeft nu bereikt dat deze woningen eerst aangeboden wordt aan deze groep door middel van huurkoop en andere alternatieve voordelige constructies. Het plan zal, zoals het er nu naar uitziet, medio volgend jaar gaan starten. De verwachte oplevering is gepland in de 2e helft van 2013.

Door Europese wetgeving, is het voor mensen met een modaal inkomen (modaal is ca. 33.000,- euro) niet meer mogelijk om in aanmerking te komen voor een betaalbare huurwoning (dit is een huurprijs tussen 550,- en 651,- euro/mnd). Zij zijn dus aangewezen op de dure huurwoningen (huurprijs tussen ca. 651,- en 1200,- euro/mnd). Voor veel mensen met een modaal inkomen is het daarom goedkoper om een huis te kopen. Maar de bank geeft hen vaak geen hypotheek, omdat de bank het risico te groot vindt.

Daarom heeft de SP zich extra ingezet voor deze groep mensen, omdat wij vinden dat iedereen een woning moet kunnen huren of kopen. Dat er regels worden verzonnen die dit onmogelijk maken is gewoonweg belachelijk. Het is slecht voor het welzijn van veel mensen en het is slecht voor de economie.

De gewone man wordt door alle regels en bezuinigingen steeds verder naar de achtergrond geduwd, dat zal de economische crisis echt niet gaan oplossen. Het tegendeel is eerder waar, want als heel veel mensen geen geld meer hebben om iets te kopen, waar moeten alle bedrijven en winkels dan van leven? Er zal weer eerlijk(er) gedeeld moeten gaan worden. De sterkste schouders de zwaarste lasten en de minder sterke schouders de kleinere lasten. Op dit moment is daar nog te weinig sprake van.

http://www.gezellig-wonen-in-hartje-boxmeer.nl

U bent hier