h

Steun waar nodig en bijdragen waar het kan.

14 november 2011

Steun waar nodig en bijdragen waar het kan.

Waar is bij deze begroting voor gekozen en waarom?

Op 9 november jl. waren de algemene beschouwingen. Tijdens deze algemene beschouwingen worden de plannen van de gemeente voor het komende jaar (2012) besproken. Wat is er tijdens de begrotingsbehandeling besloten en waarom? Dat is de vraag die bij veel mensen leeft. Begroting 2012De SP wil u graag in dit artikel nader informeren over de gemaakte keuzes in de begroting 2012, waarin er nauwelijks wordt bezuinigd op sociale zaken en we gaan steeds meer werken aan het eerlijk verdelen van de lasten.De landelijke bezuinigingen, met name op sociaal gebied, zullen ook onze gemeente de komende jaren hard treffen. Toch blijven we knokken voor een menswaardig en sociaal Boxmeer.

Het was ons bekend dat het geen eenvoudige klus zou worden om deze begroting rond te krijgen. In 2011 moest er al behoorlijk bezuinigd worden (3,5 miljoen euro) en dit jaar kwam daar nog eens 1,5 miljoen euro bovenop. De inkomsten van de gemeente lopen in 2012 verder terug, door bezuinigingen vanuit het rijk en bovendien krijgen we er als gemeente steeds meer taken bij, waardoor ambtenaren meer uren moeten maken om al dat extra werk voor elkaar te krijgen. Voor deze extra taken krijgt de gemeente maar ten dele een tegemoetkoming van het rijk.

Ook hebben we te maken met projectontwikkelaars, banken en wooncorporatie Mooiland-Maasland die nog maar nauwelijks investeren in woningbouw, terwijl er een tekort is aan betaalbare koop- en huurwoningen. Helaas geldt dit niet alleen voor de gemeente Boxmeer. Het geldt voor veel meer middelgrote gemeenten in Nederland, waar men min of meer met een vergelijkbare situatie te maken heeft.

Beperkte mogelijkheden
De mogelijkheden van de gemeente om te bezuinigen zijn beperkt omdat het overgrote deel van het geld waarover de gemeente beschikt, niet vrij besteed mag worden. Het deel dat de gemeente vrij mag besteden wordt voornamelijk uitgegeven aan gemeentelijke subsidies (welzijn, sport en cultuur), WMO-voorzieningen, uitkeringen, gebouwen, wegenonderhoud en loonkosten van de ambtenaren. Als je dit weet dan wordt het al snel duidelijk dat bezuinigen echt geen gemakkelijke opgave is. Bijna iedere bezuiniging treft vrijwel direct een maatschappelijke activiteit, organisatie of vereniging. Er is daarom bij deze bezuinigingen heel bewust gekeken naar manieren om het maatschappelijke leven zo min mogelijk te verstoren. Ook is er in een aantal gevallen voor gekozen om de gemeentelijke bijdrage (subsidie) inkomensafhankelijk te maken.

Keuzes voor 2012 in Boxmeer
Voor 2012 is er heel bewust gekozen om zo min mogelijk te bezuinigen op subsidies voor verenigingen. En er nauwelijks bezuinigd op sociale zaken, omdat we dat zo met de coalitiepartijen afgesproken hebben.
Bij het peuterspeelzaalwerk en de kinderdagopvang is er besloten om de lasten naar draagkracht te verdelen, huishoudens met een laag inkomen krijgen daar een ruimere tegemoetkoming dan huishoudens met een hoog inkomen. Het voert overigens nu te ver om de precieze regeling uit te leggen.
Bij sommige WMO-voorzieningen worden nu voortaan kosten naar draagkracht vergoed.
En verder wordt armoede actief tegengegaan en wordt er verder geïnvesteerd in het verbreden en verbeteren van het onderwijsaanbod.
Bij speeltoestellen wordt er meer gekeken naar onderhoud en hergebruik van bestaand materiaal.

Investeringen
Op sommige terreinen wordt geïnvesteerd, met de bedoeling om meer (jonge of nieuwe) mensen naar Boxmeer te krijgen. Er wordt geld vrijgemaakt voor een woningbouw project achter het gemeentehuis. En ook is er hierbij gekozen voor een inkomens gerichte aanpak. Huishoudens met een inkomen tot anderhalf keer modaal, die normaalgesproken geen hypotheek kunnen krijgen, kunnen nu wel via een huurkoop-contract een woning kopen van de gemeente.
Het toerisme wordt gestimuleerd, want dat levert inkomsten op voor de gemeente.
Het winkelcentrum van Boxmeer wordt opgeknapt.
En er wordt gewerkt aan het binnenhalen van nieuwe bedrijven en het versterken van de bestaande bedrijvigheid.

Wat komt er nog op ons af
In 2012 en 2013 krijgen we wederom te maken met verdergaande rijksbezuinigingen en het doorschuiven van taken. Mensen met een handicap of beperking (WSW), jongeren die straks gebruik moeten gaan maken van de Wajong regeling en mensen die langdurig werkeloos zijn (WWB), krijgen hiermee te maken.
Ook het de jeugdzorg komt naar de gemeente toe, echter op het huidige budget wordt fors bezuinigd. De gemeente wordt geacht voor al deze zaken een oplossing te vinden of te bedenken, want het rijk schuift deze taken de komende jaren door naar de gemeente, omdat de gemeente dichterbij de burger staat dan de provincie of het rijk.
Dat klopt ook, maar er moet wel voldoende geld meegestuurd worden om die extra taken uit te kunnen voeren. Wat we nu vaak zien is dat de regelingen eerst ‘gestript’ worden, waarna ze doorgeschoven worden naar de gemeente. Maar dat is het paard achter de wagen spannen. Mensen dreigen nu nog sneller onder de armoedegrens terecht te komen met alle gevolgen van dien voor de mensen zelf maar ook voor de gemeente.

Blijven knoken
Maar we gaan niet bij de pakken neerzitten, we nemen deze handschoen graag op.
Wij blijven knokken voor een sociaal en leefbaar Boxmeer, ook al beseffen we dat dat niet eenvoudig zal zijn met al die bezuinigingen erbij.

Winfried Bosters
SP Raadslid en Fractievoorzitter


U bent hier