h

Eigen bijdrage? Helft bezoekers Inloop weg!

25 november 2011

Eigen bijdrage? Helft bezoekers Inloop weg!

De SP in Boxmeer heeft een onderzoek gedaan naar de gevolgen van de eigen bijdrage voor gebruikers van ‘De Inloop’ in Cuijk en Boxmeer. De Inloop is een centrum voor ontmoeting en dagbesteding voor mensen met een psychiatrische aandoening en is onderdeel van de GGZ zuidoost Brabant.

In het centrum komen mensen die zijn uitbehandeld. Met deze ontmoetingsplek en de dagactiviteiten wordt voorkomen dat mensen opnieuw behandeld of in een erger geval weer opgenomen moeten worden in een kliniek. Het heeft niet alleen een positieve werking op de mensen zelf, maar ook op hun naaste omgeving, zoals hun gezinnen, familie en omgeving. In het ontmoetingscentrum kunnen de gasten rustig een kopje koffie drinken, krantje lezen en een babbeltje maken. Daarnaast worden tal van activiteiten georganiseerd. Hierbij kun je denken aan wandelen, samen zingen, schilderen, koken en van alles meer.

‘De Inloop’ is een kleinschalige instelling in Boxmeer, die ruimte biedt aan ongeveer 140 mensen. De SP kreeg te horen dat er problemen worden verwacht doordat de gasten voortaan een eigen bijdrage moeten betalen voor de dagbesteding.

Door deze maatregel zijn er mensen die niet meer komen. Het gevolg hiervan is dat ze geen veilige plek meer hebben om naar toe te gaan, geen luisterend oor meer vinden. Mensen vallen daardoor weer terug in de oude situatie, wat in het ergste geval kan dat resulteren in gedwongen opname.

De SP-afdeling Boxmeer heeft een onderzoek naar de gevolgen van deze maatregelen voor de gasten van ‘De Inloop’ uitgevoerd. Dit gebeurde door middel van een enquête onder de gebruikers van de Inloop. De uitslag gaf aan dat bijna de helft van de huidige bezoekers minder of zelfs helemaal niet meer zal komen. We vinden dit een zorgelijke ontwikkeling.

U bent hier