h

Scheidend wethouder Moeskops: 'Waak voor SP-zaken in coalitieakkoord; Den Haag minacht gemeenten'

1 april 2011

Scheidend wethouder Moeskops: 'Waak voor SP-zaken in coalitieakkoord; Den Haag minacht gemeenten'

Bij zijn afscheid van de gemeenteraad in Boxmeer gaf scheidend SP-wethouder Bert Moeskops de raad, zijn fractie en zijn opvolger Dick Schaap een enkele 'opdracht' mee: "Waak voor de glasheldere SP-zaken in het coaltieakkoord." Verder is hij van mening dat de huidige en voorgaande Haagse regeringen de lokale overheid - de gemeenten - minachten: "De rekening van de financiële en economische crisis wordt ten onrechte bij de mensen - de burger - neergelegd. Gemeenten zijn gedregradeerd tot bijstandsgemeenten. Zij zijn slechts nog baas over 5 procent van hun begroting; in Bomeer dus nog maar 3 miljoen van de 60 miljoen euro tellende begroting. En de bezuinigingen waartoe u lokaal wordt gedwongen mag ú uitleggen aan uw inwoners. Ik wil op die manier geen verlengstuk, geen aangekleed staatsloket zijn van Den Haag", zo betoogde Moeskops. Na elf jaar lokale inzet voor de SP en na vijf jaar wethouderschap zet hij om persoonlijke en medische redenen een streep onder zijn SP-carriere.
Hieronder zijn volledige afscheidstoespraak.

"Lieve allemaal,
Laat ik beginnen bij de vrouw naast de wethouder, mijn lief Diny:
'Zie ik je nou nooit meer in pak?' Zo vroeg jij me onlangs. Zoals je ziet, je zult mij echt nog wel in pak zien. En speciaal voor jou een keer met das.

Bijna elf jaar geleden stapte ik in de politiek. Ik liet mij leiden door de kernwaarden van de SP:
Menswaardigheid, Gelijkwaardigheid en Solidariteit.
Beschaving toont zich immers in de mate, waarin de gemeenschap opkomt voor de zwakkeren. Wie is daar nou niet voor?

Terug naar mijn vertrek. Ik voel mij hier een beetje een toneelspeler in een toneelstuk, waarin ik niet meer thuishoort; waarin ik geen rol meer heb. En dat is natuurlijk ook zo.
Immers, ik ben praktisch gezien al bijna een jaar weg uit uw midden.

De waarheid

Om terug te blikken op mijn elf jaar politiek zou ik voor het gemak in het digitale gemeentelijk raadsinformatiesysteem kunnen duiken. Een beetje teksten knippen en plakken die mij zo uit komen, en klaar is…. Bert.
Maar enerzijds is dat wat al te makkelijk en anderzijds schuilt daarin het gevaar dat je - voordat je het weet - denkt dat je met dat selectieve knip- en plakwerk een gefundeerd, waarheidsgetrouw opiniestuk in handen heb.
Echter, alles wat je van een politicus mag vragen, is om de wereld te veranderen; niet ook de waarheid.
Maar ja, een politicus moet tegenwoordige altijd een beetje overdrijven, anders luistert niemand naar hem. Populisme is zo gemakkelijk geboren.

Hier sta ik dan voor u als inmiddels vertrokken SP-wethouder. Op dik een uur na, precies één jaar nadat ik mijn pols brak; in de haast om na een ledenvergadering de laatste trein naar Vierlingsbeek te halen. Zoals u ziet ben ik van die polskwetsuur nog steeds niet af.

Een polsbreuk, die de fysieke inleiding vormde op mijn besluit om als wethouder te stoppen. Zoals ik eerder al kenbaar maakte: als langere tijd de draaglast groter is en blijft dan de draagkracht, dan moet je conclusies en een streep trekken. Niet meer en niet minder heb ik gedaan. Punt!
Alle verhalen, geruchten, roddels en opinies te spijt. Voor alle helderheid. Ik weet niet of u die reclame van Mediamarkt kent, maar: Dít is míjn college.

Problemen in het college? Verstandshuwelijk tussen regeringspartijen? Het CDA uitgekeken op de SP? Misschien is de wens de vader van de gedachte, maar ik heb daar geen beelden bij.

Bezuinigingen

Elke partij, zelfs die in de oppositie, heeft het zwaar in deze bezuinigingsjaren. Ik heb wel eens gezegd dat geen enkele partij er hedentendage happig op zou hoeven te zijn om in de coalitie dan wel het college te zitten. Sterker nog, dat politieke kleur zelfs nauwelijks zou uitmaken. Immers, er moet gesneden worden. En omdat de keuzes zéér beperkt zijn, doet dat snijden behoorlijk pijn. Ik kom daar zo nog op terug.
Door mijn ziekteverlof heb ik vanaf de zijkant moeten constateren dat bepaalde ingrepen communicatief beter aan de burger gebracht hadden kunnen worden. Dat moet bij de volgende ronde beter. Vertel óók, waar je duidelijk en principieel wél voor kiest.
Over de communicatie effectiviteit van communicatie kan ik u het volgende formule geven: E = KxA, ofwel: effectiviteit van communicatie = Kwaliteit van de inhoud en presentatie x Acceptatie door het publiek, c.q. uw inwoners.
Laat overigens helder zijn, dat ik nog steeds achter de bezuinigingen voor 2011 sta.

Mijn tien politieke jaren vallen samen met tien jaar SP in het Boxmeerse college. De politieke vrienden van nu waren de politieke ‘vijanden' van toen.
Luister en huiver: de rode communistische wijn van het socialistische juk zou niet te drinken zijn voor onze burgers. Zelfs het Kremlin werd erbij gehaald.
Hoe anders, beter, bestuurlijk rustig, bleek het te zijn…

En als ik het dan toch even over het ook door mij en de SP verfoeide communisme heb, dan zou ik vanuit algemeen gemeentelijk perspectief (en dus niet alleen vanuit Boxmeer) eerder aan de huidige landelijke regering kunnen denken. Ik zal u dat verduidelijken aan de hand van de begroting en bezuinigingen van Boxmeer voor dit lopende begrotingsjaar.
Boxmeer heeft een begroting van grofweg 60 miljoen euro.
18 miljoen euro zijn voor de lokale politiek en bestuur beïnvloedbaar bij de keuzes voor bezuinigingen. Het personeel levert ruim 1 miljoen euro in van de 3 miljoen bezuinigingen. De resterende 2 miljoen werden, nee moesten worden weggesneden uit de reguliere beleidsvelden van 7 miljoen.
Resteert sinds 1 januari jongstleden voor uw raad dus nog maar 5 miljoen euro aan beïnvloedbare kosten.

Dat de rekening van de financiële en economische crisis naar de verkeerde mensen - de burger- wordt gestuurd, daar zij we inmiddels wel achter. En er komt nog meer, maar dat lokaal mag ú dat uitleggen.
Voor het komende begrotingsjaar 2012 komt er nóg een bezuinigingsronde van zo’n 2 miljoen aan. Na die bezuinigingsronde heeft gemeentebestuur nog slechts 3 miljoen euro over, waarover u iets mag vinden.
Drie miljoen euro…
Ter vergelijking: op de raadsbarbecue komende zomer mag u met z’n allen uit 5 kratjes Bavariabier (60 flesje, denk aan de 60 miljoen) 3 flesjes halen om samen op te drinken. Iedereen kan dan natuurlijk wél met de auto komen.

Rechts communisme

Feit is dus dat u vanaf 2012 nog maar over 5 procent van uw begroting iets heeft te vertellen. De rest is allemaal wettelijk, lees: ‘door de staat’ bepaald.
De gemeenten in Nederland, óók Boxmeer zijn door de huidige en voorgaande regeringen gewoonweg naar de bijstand gedegradeerd.
Dat noem ik nou staatbemoeienis. Zo u wilt modern communisme, maar dan van rechts.
Stel u eens voor, dat u nog maar 5 procent van uw maandsalaris vrij mag besteden…

Het is één van die druppels, die mijn emmer deden vol- en uiteindelijk deden overlopen. Die mijn innerlijke balans verstoorden.
IK wil op die manier geen verlengstuk van dit Den Haag zijn. IK wil geen aangekleed staatsloket op lokaal niveau zijn.
Het is een minachting van het lokaal bestuur.
En kom me niet aan met kreten als uitdagingen, kansen en creativiteit tonen.

En tja, mede door mijn keus, maak ik op dit moment even de schaduwzijde van het arbeidzame leven mee, maar…
Elke schaduw is een kind van het licht.
De schaduwen van mijn toekomst werpen zich nog niet vooruit. Maar wees gerucht er is al wat licht. Of het weer de journalistiek wordt? De communicatie? Of héél iets anders? De tijd zal het leren. Misschien verras ik vriend en vijand…
Geen zwart gat in ieder geval.

Nieuwe wethouder

Er breekt voor de SP Boxmeer en daarmee voor de Boxmeerse politiek een nieuw tijdperk aan met een nieuwe leider. Immers, ……..
De wereld draait doorrrrrrrrrr
De koning is dood, leve de koning! En hij zit daar!
Dick Schaap. Dick Schaap? Ja Dick Schaap.
Nooit van gehoord? Dat hadden ze in Den Haag van Emile Roemer óók niet.
Dick, wat goed is, komt snel!!!

Fantastisch dat jij je namens de SP Boxmeer in deze zware tijden beschikbaar stelt voor deze functie in het publiek domein. In mijn laatste actieve maanden was intern mijn oog al een paar keer op jou gevallen.
Ik zag je kijken, genieten, glimlachen. Dat zat wel goed.
Ik zou je bij wijze van spreken zelf uitgekozen kunnen hebben.
Dick, duik er volop in, geniet ervan en weet je gesteund door de raad, het college, minimaal de coalitie, de ambtenaren en eenieder die SP-minded is.
De wetenschap dat jij voortaan op mijn stoel zult zitten, maakt mijn besluit met terugwerkende kracht een stuk makkelijker. Ik had - hoe ik het ook wendde of keerde - toch een beetje het gevoel de boel in de steek te laten.
Succes Dick en waak met de fractie en de achterban voor de glasheldere SP-zaak in het coalitieakkoord.

Mijn I-pad heb ik vorige week ingeleverd, maar ik was daarbij iets vergeten. Laat mij jou het voedingskabeltje overhandigen als symbool van verbondenheid en zonodig als voeding voor de eerstkomende periode, die ik je zonodig en desgevraagd tot steun zal zijn; evenals andere lokale SP-coryfeeën.

Mijn Boxmeer

Afgelopen weekend reed ik met mijn vrouw nog door Boxmeer en ik praatte wat over zaken waar we langs reden. Zij wees mij er fijntjes op dat ik nog Steeds over WE spreek. Ja ik spreek nog steeds over WE.
Mijn gemeente is mij lief, al zo’n 40 jaar dat ik hier grofweg woon, werk en leef.
Ik wens de gemeenteraad en het college alle succes toe in een respectvolle samenwerking bij het besturen van de gemeente Boxmeer.
Boxmeer, haar inwoners en de regio verdienen dat. Ik heb in de voorbije tien jaar geprobeerd daarin mijn bescheiden bijdrage te leveren.
Aan iedereen die zich in en buiten dit huis inzet voor de toekomst van de gemeente Boxmeer:
Hartelijk dank voor de samenwerking en inzet van de voorbije tien jaar en een speciaal woord van dank voor de vele warme blijken van waardering die ik vanuit uw raad, ambtelijk en daarbuiten gedurende mijn ziekteverlof en zelfs na mijn vertrek van u heb mogen ontvangen. Dank dat ik voor jullie, op een brede basis van vertrouwen heb mogen werken. Alleen op die basis kan wethouder de mooiste hondenbaan zijn Het was een eer om in de gemeente Boxmeer de publieke zaak te hebben mogen dienen.
We’ll meet again. Don’t know where, don’t know when…

'Love of my life'

Tenslotte, terug naar Diny, de vrouw naast de wethouder.
Je hebt geplakt, gefolderd, genotuleerd, mij af en toe terecht gecorrigeerd, gearchiveerd thuis in mijn kantoor en daarnaast heb je er ook nog grotendeels voor gezorgd dat thuis alles op rolletjes liep. En dat naast ook nog eens een bijna fulltime baan in het onderwijs. De best juf van Nederland werkt in Heumen.
Een diepe buiging, want elk woord schiet tekort.
Dankjewel ‘love of my life’...
---
Het ga u allen goed. Ik vertrek als een vriend. Oók voor diegenen, waarmee ik na vergaderingen een biertje dronk, wat sommige anderen dan weer niet begrepen..."

U bent hier