h

SP: ‘ Resultaten bekend enquêtes crematorium Ja/Nee’

2 maart 2011

SP: ‘ Resultaten bekend enquêtes crematorium Ja/Nee’

In de maanden Januari en Februari heeft de SP-Boxmeer twee enquêtes gehouden met als onderwerp “Crematorium in uw omgeving, ja of nee?”
De respons op beide enquêtes was goed. Binnenkort komt de SP met een rapport met daarin de resultaten van de beide enquêtes en een uitgebreide toelichting op de resultaten. Het rapport zal aan het college van Burgemeester en Wethouders aangeboden worden.
Voor de uitslag van de enquêtes klik hier

Op 29 januari zijn 175 adressen rondom uitvaartcentrum Schrijen (Hollesteeg) in Boxmeer geënquêteerd. Volgens de huidige plannen kan hier mogelijk een crematorium in de wijk Hollesteeg komen. Twee weken later, op 12 februari, zijn 85 adressen rondom de openbare begraafplaats in Sambeek geënquêteerd, waar eveneens de mogelijkheid bestaat voor de komst van een crematorium aan achterzijde van de begraafplaats (uitvaartorganisatie Yarden).

Maatschappelijk gevoelig:

Eind vorig jaar hebben is er door de gemeenteraad een nieuw delegatiebesluit voor bouwprojecten aangenomen. In dit delegatiebesluit staat omschreven wanneer het college van B en W zelf mag beslissen over de voortgang van een bouwproject en wanneer zij daarvoor de goedkeuring van de gemeenteraad nodig heeft. Er staat o.a. in dat bouwprojecten die maatschappelijk gevoelig liggen, alleen met toestemming van de gemeenteraad doorgang mogen vinden.
Crematoria liggen vaak achteraf, wat verder van de bebouwing in een rustige omgeving.
Mensen stellen het op prijs stellen als een crematorium en de directe omgeving een rustige uitstraling moet hebben. Ook vinden mensen het niet prettig om een crematorium (heel) dichtbij bebouwing en/of bewoning te hebben.

Uitslagen:

Op 29 januari zijn er bij 175 adressen vragenformulieren afgegeven in de wijk Hollesteeg daarvan zijn 83 formulieren weer ingeleverd. De respons komt daarmee op 47,4 procent.
Van de mensen die gereageerd hebben is 77 procent tegen de komst van een crematorium in de wijk Hollesteeg, 16 procent maakt het niet uit en 7 procent is voor.
Op 12 februari zijn er in Sambeek op 85 adressen vragenformulieren afgegeven in de directe omgeving van de algemene begraafplaats. Er zijn 32 formulieren weer teruggekregen (repons: 37,6%). Van de mensen die gereageerd hebben is 43,8 procent tegen de komst van een crematorium in Sambeek, 15,6 procent maakt het niet uit en 40,6 procent is voor.
Voor de uitslag van de enquêtes klik hier.
Voor het enquêteformulier van Boxmeer klik hier.
Voor het enquêteformulier van Sambeek klik hier.

U bent hier