h

‘ Urgentieverklaring bij woningtoewijzing weer invoeren’

18 februari 2011

‘ Urgentieverklaring bij woningtoewijzing weer invoeren’

SP Boxmeer: Mooiland Maasland moet mensen in nood helpen.
Op dit moment blijven mensen die dringend een huurwoning nodig hebben veel te lang op de wachtlijst staan bij Mooiland Maasland. Want de wooncorporatie bouwt te weinig en wil niet meewerken aan een urgentie-regeling.
Gevolg is dat deze groep mensen vaak veel te duur moet gaan huren op de particuliere woningmarkt. SP-raadslid Edson Manuel vindt het een slecht zaak dat Mooiland hier niets concreet aan wil doen. Terwijl dit toch vrij eenvoudig geregeld kan worden, door gewoon de loting van huurwoningen anders te organiseren.

Mooiland Maasland heeft vanaf het moment dat ze van woningstichting overgingen in een wooncorporatie de urgentie-regeling afgeschaft. Jammer, want daarmee is ook een belangrijk stuk van de maatschappelijke verantwoordelijkheid weggevallen. Manuel: “ Mooiland verloot één op de vijf woningen vrij onder de woningzoekenden, daarbij wordt er niet gekeken naar inschrijftijd of de gezinssamenstelling van de woningzoekenden. De SP vindt dat dit anders moet. Deze verloting moet eerst plaatsvinden onder de urgent woningzoekenden.
Manuel: “Deze groep is niet zo heel erg groot, daarom kan het volgens mij makkelijk ingepast worden.”

Tijdens de commissievergadering over woningbouw op 8 februari jl is er met Mooiland gesproken over het bouwen van meer woningen en de manier van woningtoewijzing. Mooiland deed op beide punten geen toezeggingen, heel jammer. Men had wel begrip voor de moeilijke situatie in Boxmeer, maar meer ook niet.

‘Herinvoeren van urgentieverklaring’

De SP vindt dat Mooiland Maasland de urgentieverklaring weer moet invoeren. En al helemaal in een tijd waarin ze meer woningen slopen dan bouwen. Edson Manuel: “zolang Mooiland Maasland te weinig betaalbare huurwoningen bouwt om dit probleem op te lossen, dan hebben zij de maatschappelijke verantwoordelijkheid om ‘de schrijnende gevallen’ snel aan een woning te helpen. Als Mooiland zelf niet is staat is om de aard van de urgentie te bepalen, dan kan misschien de gemeente hier een rol in spelen. “Maar beter is nog dat ze gaan bouwen, dan lost dit probleem vanzelf op” zo besluit Manuel.

U bent hier