h

Betoog van de SP bij de kadernota 2010.

15 juli 2010

Betoog van de SP bij de kadernota 2010.

Voorzitter
Het is geen eenvoudige opgave om de komende raadsperiode een slordige 5 miljoen euro te moeten bezuinigen. Nu 3 miljoen en met ingang van 2012 nog eens plusminus 2,5 miljoen. Dat is niet makkelijk voor een gemeente, die een goed sociaal beleid en goede voorzieningen hoog in het vaandel heeft staan. Want daar vallen vaak wel de eerste harde klappen.

Bezuinigingen die nu landelijk plaatsvinden zijn volgens het huidige kabinet noodzakelijk vanwege de financiële crisis. Het is de rekening van het falen van de financiële wereld, zoals banken, beleggers en hypotheekverstrekkers . Deze rekening wordt nu voor een deel bij gemeenten en dus onze burgers neergelegd. Het mag duidelijk zijn dat de SP daar niet voor gekozen heeft. Maar helaas hebben we op dit moment geen andere keus. Het kabinet in Den Haag heeft anders beslist. We zullen hier in Boxmeer moeten roeien met de riemen die we nog over hebben.
Het zal de nodige creativiteit en inzet vragen om met minder geld in al onze dorpen een leefbaar niveau te houden en te handhaven. De huidige voorzieningen dienen zo veel mogelijk overeind te worden gehouden.

Daarom vinden wij dat er bij al deze bezuinigingen scherp moet worden gekeken naar de noodzaak en realiteit van de voorgestelde maatregelen. Hoe het ook zij, het zal op veel terreinen met minder moeten.
Wij vragen met nadruk aan het college om in goed overleg met de betrokken organisaties tot goede en maatschappelijk aanvaardbare bezuinigingsmaatregelen te komen. De SP doelt hier met name op de voorgestelde bezuinigingen bij De Meander, Biblioplus en Radius.
De komende maanden kunnen goed gebruikt worden voor verkennende gesprekken, zodat u in November bij de begrotingsbehandeling aan ons kunt vertellen aan de hand van een goed onderbouwd verhaal hoe e.e.a. gerealiseerd en ingevuld gaat worden.

Er zijn nog enkele zaken waar de SP in het bijzonder aandacht voor vraagt,
1. Jongerenwerk. Bezuinigingen en omvormingen op dit gebied zullen met grote zorgvuldigheid en gepaste terughoudendheid plaats moeten vinden. Goede ambulante jongerenwerkers zijn heel belangrijk voor het volgen, opzetten en onderhouden van activiteiten voor en met jongeren. We willen dit graag als aandachtspunt meegeven aan de wethouder.
2. Dunya is een organisatie die hard werkt aan integratie van buitenlandse vrouwen in de Boxmeerse samenleving. Ook hier is dus zorgvuldigheid en terughoudendheid bij de te treffen bezuinigingen op zijn plaats.
3. De bezuiniging bij de bibliotheek zal in goed overleg met de bieb plaats moeten vinden. We hebben aan de reacties uit Overloon kunnen zien hoe groot het draagvlak is bij de mensen. Dat er bezuinigd moet worden is helaas een feit, maar wat ons betreft wel in goed overleg.
4. Blijf kritisch kijken naar bezuinigingsmogelijkheden binnen de eigen organisatie en wellicht nog andere terreinen. Daarnaast is de SP geen voorstander van het bij voorbaat oormerken van geld voor investeringen waarvan nut en noodzaak nog niet zijn vastgesteld. Wij vragen het college om dit soort zaken eerst met de raad te bespreken. Zeker in deze tijd van bezuinigingen.
Wat de SP betreft kan het college met deze kadernota aan de slag, met inachtneming van de opmerkingen die wij hierover gemaakt hebben.

U bent hier