Gevoelig mens onder dikke huid
Gevoelig mens onder dikke huid
BOXMEER - De SP leverde woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen in Boxmeer twee zetels in. Een gevoelig verlies, maar wethouder Bert Moeskops blijft positief. Hij verloor, maar Bert Moeskops maakt allesbehalve een aangeslagen indruk. De SP-wethouder in de gemeente Boxmeer weet dat er belangrijkere zaken in het leven zijn.
Tijdens de verkiezingscampagne van zijn partij werd hem dat meer dan duidelijk.
(De Gelderlander / Auteur: Joost Ariaans / Foto Ed van Alem)
“Vorige week zaterdag, de slotdag van de verkiezingscampagne in het Boxmeerse winkelcentrum. Mijn vrouw zou ook komen. Ze kwam, huilend. ‘Er is iets in de familie’. Chili was getroffen door een aardbeving en mijn zwager zat daar. Ze konden geen contact meer met hem krijgen.”
De SP was even niet belangrijk meer. „Ik heb gezegd: jullie doen je best maar met de campagne, ik ben even weg. Familie komt voor mij altijd op de eerste plaats.”
Zware jaren
Bert Moeskops heeft vier zware jaren achter de rug. In 2006 werd hij wethouder, naast Emile Roemer, de man die de SP in Boxmeer groot heeft gemaakt. „Ik werd de tweede wethouder en dacht een mooi tandem te vormen met Emile.” Roemer voorop de fiets, Moeskops achterop.
Het pakte iets anders uit.
Emile Roemer kon vrij kort na de gemeenteraadsverkiezingen de lokroep uit Den Haag niet weerstaan en belandde in de Tweede Kamer. „Ik wilde hem nog hier houden, maar hij wilde zijn hart volgen. Het werd me snel duidelijk dat we hem niet voor Boxmeer konden behouden.”
Opeens was Moeskops de SP-baas. „De politiek leider, al houd ik helemaal niet van dat woord. Je krijgt de hele SP-afdeling op je nek en op je schouders. Ik volgde Emile op, de druk was meteen groot.”
Moeskops op zijn beurt werd opgevolgd door Gerard Everink, eveneens SP. „Ik moest Gerard inwerken, maar ik was eigenlijk zelf nog aan het leren. Er is geen opleiding wethouderschap. Toen werd ook Jos de Graaf (CDA) nog ziek en moesten we een paar maanden voor zijn portefeuille zorgen.”
Er is onderweg meer gebeurd, stelt Moeskops. Hermien van den Brand (wethouder VDB) stapte op. „Om persoonlijke redenen. Ik had een goede relatie met haar. Vond het jammer dat ze wegging. Mij is wel duidelijk geworden dat je als wethouder een dikke huid moet hebben. En dan moet je ook nog zorgen dat daar eelt op groeit.”
Het wethouderschap had ook zijn weerslag thuis. „Ik ben een lichte en korte slaper. Ik ging nog lichter en korter slapen. Je bent 24 uur per dag wethouder. ’s Avonds at ik snel een hapje, maar was ik al bezig met de volgende afspraak. Ik was soms ver weg met mijn gedachten. Dan zei mijn vrouw: ‘Laat papa maar met rust. Hij is er wel, maar hij is er niet’.”
Geen kruimels
Klinkt als een hondenbaan, dat wethouderschap. „Maar dan wel de mooiste hondenbaan die er is.” Hij wil graag wethouder blijven, maar het woord is aan het CDA, dat de grootste partij in de gemeente Boxmeer is geworden. „Ik ga ervan uit dat ze niet vergeten zijn hoe onze partijen de afgelopen acht jaar hebben samengewerkt. Ondanks dat het CDA toen kleiner was, hebben we ze altijd als gelijkwaardig beschouwd. Maar het is niet zo dat we nu op hangende pootjes bij het CDA aankloppen. We nemen geen genoegen met de kruimels die het CDA laat liggen, laat dat duidelijk zijn.”
Roemer-bonus kwijt
Moeskops oogt ontspannen. Het verlies heeft hem misschien wel rust gebracht. „Eigenlijk hebben we het ook niet zo slecht gedaan, als je ziet hoe de SP landelijk heeft verloren. Wat schiet ik er ook mee op om bij de pakken neer te gaan zitten? We zijn niet door de kiezer afgestraft. Noem anders maar een onderwerp waarop we zijn afgestraft. Dat heb je tijdens de verkiezingscampagne ook gemerkt: de partijen konden elkaar nergens mee om de oren slaan. We zijn onze Roemer-bonus kwijtgeraakt en een beetje meer. Er is nog nooit een lijsttrekker geweest die in zijn eentje zo veel stemmen heeft gekregen.”
Moeskops vindt dat hij altijd netjes politiek heeft bedreven. In het college en in de gemeenteraad. Hij zegt geen moeite te hebben met de soms verhitte debatten in de gemeenteraad. Met Maarten Wiggers de Vries van PK als grootste opponent. „Ik kan het prima met hem vinden. Ook als hij zegt dat de wethouder financiën het niet goed heeft gedaan. Ik weet dat Maarten er geen persoonlijke bedoelingen bij heeft. Er zit geen rancune achter. Vanuit zijn politieke ideeën heeft hij de beste bedoelingen.”
Een biertje na afloop en zand erover.
Terug in de raad?
Wat als Moeskops geen wethouder wordt in het nieuw te vormen Boxmeerse college? Keert hij dan terug in de gemeenteraad? „Daar ga ik dit weekeinde nog eens goed over nadenken. Ik zeg nu dat ik daar geen voorstander van ben. Stel ik word fractievoorzitter en ik heb kritiek op het college, dan wordt dat vast uitgelegd als ‘hij zit gefrustreerd aan de andere kant van de tafel’. Dat wil ik niet. Ik zie wel wat er op me afkomt, heb mijn carrière nooit gepland. Wat dat betreft heb ik maar één levenswerk: mijn familie.”
Bert Moeskops (50) is wethouder (financiën, verkeer en vervoer, openbare werken en, Communicatie en wijk/dorpsraden) in de gemeente Boxmeer voor de SP. Hij woont in Vierlingsbeek, is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is geboren in Groningen, trok met zijn ouders door het hele land, maar belandde uiteindelijk in Vierlingsbeek. Hij studeerde onder meer aan de school voor journalistiek. Moeskops werkte onder andere bij Het Limburg Dagblad in Roermond en het Boxmeers Weekblad. Ook was hij actief als communicatieadviseur bij Zorggroep Zuid-Gelderland.
* De SP van Bert Moeskops verloor twee zetels. Somber is hij allerminst.