h

Werkbezoek de Vilt druk bezocht

13 oktober 2009

Werkbezoek de Vilt druk bezocht

SP-Wethouder Everink, "Een boeiend project, De Vilt gaat 12.000 jaar terug in de tijd"

Vandaag was het werkbezoek aan natuurgebied "De Vilt" in Beugen. Deze dag werd zeer goed bezocht met ruim 100 bezoekers mag deze dag succesvol genoemd worden. SP-Wethouder (milieu) was namens het college aanwezig bij dit werkbezoek. Gerard "De Vilt gaat door alle werkzaamheden weer heel wat jaren terug in tijd, dat is een enorme klus er moet ruim tachtigduizend kuub slib afgevoerd worden en een groot aantal planten en bomen die erg overheersend zijn worden verwijderd.

Bezoekers kregen uitleg over de baggerwerkzaamheden en de herinrichting van bepaalde stukken.
Het Baggeren wordt gedaan om de voedselrijke bodemlaag uit de Viltplassen te verwijderen. Deze voedselrijke laag zorgt ervoor ongewenste bacteriegroei (blauwalg) bij warm weer. Maar dat is niet het enige doel, De Vilt wordt door al dit werk weer teruggebracht in de oorspronkelijke staat van ca. 12.000 jaar geleden, toen dit gebied nog bestond uit hoofdzakelijk ondiepe stromen en plassen. De voedselrijke laag is in de eeuwen daarna ontstaan doordat het water stil kwam te staan, stilstaand water gaat langzaam over in moeras en uiteindelijk ontstaat veengrond.
De Veengrond is ca. 200 jaar geleden afgegraven, waardoor de huidige Vilt zijn vorm heeft gekregen. Maar door de inwerking van mest (afkomstig van het omliggende akkerland) en plantaardige resten van o.a. snelgroeiende planten is de voedselrijke bodem ontstaan, die nu wordt afgegraven.
In het eerste kwartaal van 2010 moet alles afgerond zijn.

U bent hier