h

SP: ‘Wachtlijsten Pantein Thuiszorg onacceptabel’

10 september 2009

SP: ‘Wachtlijsten Pantein Thuiszorg onacceptabel’


De SP heeft dit jaar al een aantal keren met verbazing gezien hoe Pantein Thuiszorg probeert bezuinigingen door te voeren in de uitvoering van de thuiszorghulp. Eerder dit jaar kregen we het bericht dat het invullen van een enquête in zorgtijd gebeurde. En nu het bericht dat Pantein Thuiszorg wachtlijsten in wil stellen. Beide zaken vindt de SP onacceptabel. Mensen die geïndiceerd zijn voor thuiszorg hebben die zorgtijd keihard nodig.

Afspraken contract

Op de zorg is al veel bezuinigd. Ook de zorgtijd die wordt toegewezen staat steeds meer onder druk. SP-fractievoorzitter Winfried Bosters: “Daarom hebben we vragen gesteld aan het college van b en w. We willen graag weten of Pantein Thuiszorg zich houdt aan het contract met de gemeente. De SP geeft al heel lang aan dat de privatisering en marktwerking in de zorg doorslaat naar de verkeerde kant. Volgens ons wordt er veel te veel gekeken naar kostenvermindering binnen de organisatie. De vraag is in hoeverre Pantein Thuiszorg geanticipeerd heeft op de veranderende indicatiestelling waardoor het takenpakket van het personeel verandert. Er moet daarom relatief duur personeel ingezet worden op eenvoudige taken. Uiteindelijk is hier de patiënt de dupe van; iets waarvoor de SP steeds maar weer heeft gewaarschuwd. Dit kan nooit de bedoeling zijn geweest."

Boete Pantein

SP-wethouder Everink: “Het college heeft inmiddels besloten Pantein Thuiszorg op de vingers te tikken omdat ze het contract met de gemeente niet nakomen. Op 2 september werd nog een wachtlijst geconstateerd en hiervoor krijgt Pantein een (contractuele) boete opgelegd.”
De SP-raadsfractie heeft diverse vragen aan het college gesteld, maar wil vooral duidelijkheid over de ontwikkelingen van de aanbestedingsprijzen Hulp bij Huishouden. Verder is opvallend dat Pantein zich vooral richt tot Boxmeer en niet tot de andere gemeenten in het Land van Cuijk die vrijwel hetzelfde contract hebben afgesloten. De SP wil weten, hoe dat komt.

U bent hier