h

SP Boxmeer doet mee met landelijke actie “OV voor MBO”

15 juni 2009

SP Boxmeer doet mee met landelijke actie “OV voor MBO”

Boxmeer – MBO-studenten krijgen geen OV-kaart als ze jonger dan 18 jaar zijn. De reiskosten komen dus voor eigen rekening. Voor HBO- en universitaire studenten geldt deze beperking niet. De SP vindt dit onterecht, mede omdat de reiskosten zo de studiekeuze op een negatieve manier kunnen beïnvloeden. Daarom zal ook de SP in Boxmeer meedoen aan de landelijke SP-actie “OV voor MBO”, op 23 en 24 juni a.s.

Ruim 130.000 MBO-studenten moeten hun reiskosten van en naar school zelf betalen. Alle HBO- en universitaire studenten krijgen een OV-kaart, maar op het MBO krijgen studenten pas vanaf hun 18e jaar zo´n kaart. Dit terwijl veel jongeren al op hun 16e aan een Mbo-studie beginnen. Veel MBO´ers maken daardoor nu hun studiekeuze op basis van de reiskosten. In sommige regio´s staan veel MBO-scholen, in andere weinig. Sommige studies worden maar in enkele plaatsen aangeboden. Een leuke studie die te ver weg is, kunnen de studenten dus niet volgen omdat ze er geen geld voor hebben. De dikte van je portemonnee bepaalt dus eigenlijk welke studie je kunt volgen.
ROOD, de jongerenpoot van de SP en de SP voeren daarom al jaren actie om verandering te brengen in deze situatie.
Vorig jaar verzamelde ROOD samen met de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) ruim17.000 handtekeningen. Dit had weliswaar tot resultaat dat de regering beloofde een geldbedrag vrij te maken maar deze vergoeding is bij lange na niet hoog genoeg om alle reiskosten te dekken. In sommige provincies wordt het probleem onderkend en neemt men eigen verantwoordelijkheid door aan een eigen tegemoetkoming te werken. (Zuid-Holland, Groningen en Drenthe). Het nadeel van allemaal verschillende maatregelen is echter dat je in de ene provincie wel een vergoeding krijgt en in de andere niet. En wat als je in Brabant, b.v. in Boxmeer woont en in Limburg, b.v. Venlo of Gelderland, b.v. Nijmegen studeert?
Zolang het kabinet niet met een oplossing komt, en veel MBO’ers in de kou laat staan, gaat de SP gaat door met actievoeren, zo ook in Boxmeer

. Den Haag moet flink duidelijk gemaakt worden dat Mbo’ers veel geld kwijt zijn aan reiskosten. Op dinsdag 23 en woensdag 24 juni is de SP te vinden op het station van Boxmeer voor een handtekeningenactie. Vindt u ook dat 16- en 17-jarige MBO-studenten recht hebben op een OV-studentenkaart? Teken dan de strippenkaart! Voor meer informatie: boxmeer@sp.nl of www.ovvoormbo.nl

U bent hier