h

Onderwijsplein Boxmeer: 3 scholen gaan bouwen

3 april 2009

Onderwijsplein Boxmeer: 3 scholen gaan bouwen


De raad heeft in de loop der jaren een aantal besluiten genomen over nieuwbouw van scholen. Met de Weijerhofschool is een start gemaakt

De raad heeft in de loop der jaren een aantal besluiten genomen over nieuwbouw van scholen.
Met de Weijerhofschool is een start gemaakt.
Binnen de raad is er discussie ontstaan over de financiële vergoeding van het Elzendaalcollege in relatie tot de verordening. De SP is de mening toegedaan dat het Elzendaal zes miljoen euro ontvangt voor vijfduizend vierkante meter nieuwbouw. De verbouwing/aanpassing van bestaande gebouwen moet het Elzendaal zelf bekostigen omdat zij dat wettelijk verplicht zijn.
Verder is er discussie over de groenstrook voor het Bolwerk.
Het college wil deze strook gebruiken voor nieuwbouw van de Praktijkschool (PrO). Hierover is maatschappelijke weerstand ontstaan. Door het college is een platform onderwijsplein ingesteld. Over deze problematiek zal de zienswijze van het platform gevraagd worden. Uiteindelijk zal het college daarin (mogelijk met de raad) een besluit moeten nemen.
De SP is de mening toegedaan dat deze discussie de voortgang in de tijd niet mag blokkeren. PrO groeit nu al uit zijn jasje en heeft nieuwe lokalen nodig. De huidige huisvesting moet rond februari 2010 verlaten zijn vanwege de ontwikkeling van het huidige terrein aan de Bernhardstraat. PrO moet dit jaar gaan bouwen om deze termijn te kunnen realiseren. Uitstel is niet mogelijk. Dunya maakt onderdeel uit van de ruimte van PrO. Een eventuele suggestie om PrO en SG Stevensbeek te koppelen met hun praktijklokalen is niet wenselijk vanwege de eigen visie op onderwijs. Bovendien zijn de praktijklokalen toegewezen op grond van leerlingenaantallen en de bezetting van de lokalen. Er zijn te weinig lege uren om lokalen te delen met elkaar. Verder dient PrO in de nabijheid van het station gelokaliseerd te worden vanwege het regionale karakter; veel leerlingen komen per trein/openbaar vervoer.
De SP-fractie kan met de optie grasveld voor het Bolwerk instemmen als het nieuwe schoolgebouw niet het gehele grasveld inneemt en een goede doorkijk mogelijk is.

U bent hier