h

SP kijkt vooruit naar 2009:‘Houd kwetsbaren tijdens crisis extra in de gaten’

12 november 2008

SP kijkt vooruit naar 2009:‘Houd kwetsbaren tijdens crisis extra in de gaten’


Tijdens de (krediet)crisis moet er extra aandacht zijn voor de minder draagkrachtige inwoners in de gemeente Bomeer. De inburgering vooral van allochtone vrouwen wordt gefrustreerd door ontbrekende kinderopvang. De jeugdwerkers zouden meer de straat op moeten, naar de jongeren toe. Boxmeer moet woonmaatschappij Mooiland houden aan de afspraken over te realiseren woningbouw. En iets heel anders: Boxmeer moet weer een eigen boswachter krijgen.

BOXMEER – Tijdens de (krediet)crisis moet er extra aandacht zijn voor de minder draagkrachtige inwoners in de gemeente Bomeer. De inburgering vooral van allochtone vrouwen wordt gefrustreerd door ontbrekende kinderopvang. De jeugdwerkers zouden meer de straat op moeten, naar de jongeren toe. Boxmeer moet woonmaatschappij Mooiland houden aan de afspraken over te realiseren woningbouw. En iets heel anders: Boxmeer moet weer een eigen boswachter krijgen.

Het zijn tipjes van de sluier die de SP Boxmeer oplicht van haar algemene beschouwingen op de gemeentebegroting van 2009 die woensdag 5 en donderdag 6 november door de gemeenteraad wordt behandeld.

Bij een kredietcrisis vallen de hardste klappen nu eenmaal aan de onderkant van de maatschappelijke ladder. Voor deze groep heeft een kleine achteruitgang direct grote gevolgen. Deze mensen houden hun hoofd nu al moeilijk boven water. De SP wil daarom een onderzoek laten verrichten naar de gevolgen van een bijstelling van de inkomensgrens van de huidige 115 naar 120 procent van het bijstandsniveau.
Het jeugdwerk in Boxmeer moet zich nog meer richten op wat jongeren werkelijk bezighoudt. Een mobiele hangplek kan daarbij een heel goed middel zijn. De SP heeft de indruk dat jongerenwerkers te veel achter hun bureau zitten, terwijl ze juist meer de straat op moeten.

Problemen PGB-bemiddeling
Dat de privatisering in de zorg geen succes is, is volgens de SP een understatement. Er zijn steeds meer klachten over bedrijven en instellingen, die huishoudelijke hulp verzorgen. De klachten gaan bijvoorbeeld over verzorgers die geen Nederlands spreken of over urgente hulp die niet geboden wordt omdat er een personeelstekort zou zijn. De SP is vooral bezorgd over de klachten over de PGB-bemiddelaars. Uit een lopend onderzoek van de SP blijkt dat vele cliënten zich gedupeerd voelen. De gemeente heeft - ondanks de eigen verantwoordelijkheid van de PGB-houder - een zorgplicht naar haar burgers. De SP vraagt zich af hoe de gemeente hiermee omgaat en dit aanpakt.

Sociale huurwoningen
Ook het huurbeleid van Mooiland-Maasland verdient volgens de SP veel meer aandacht omdat er langzaam maar zeker steeds meer betaalbare huurwoningen in onze gemeente verdwijnen. Dat zijn huurwoningen met een maandhuur tot vijfhonderd euro per maand. Afspraken hierover met de gemeente worden volgens de SP niet of nauwelijks nagekomen. De socialisten willen dan ook weten, hoe het college woonmaatschappij Mooiland-Maasland aan de gemaakte afspraken gaat houden?

Natuur en milieu
De SP is blij dat het milieuprogramma weer voortvarend wordt opgepakt. De bezetting op de afdeling is weer op orde en het milieu-uitvoeringprogramma getuigt van betrokkenheid en zorg. Verder vraagt de SP zich af waar de beloofde evaluatie van het bosbeleid- en beheerplan blijft. Net als bij de rest van de ambtelijke organisatie wil de SP ook hier de lijn doortrekken dat beleid en beheer minder door externen wordt verzorgd. De terugkeer van een eigen boswachter zien de socialisten helemaal zitten. Er is dan één ambtenaar bezig met visie en oog voor de natuur én de toeristen.

Economie
Op het gebied van kleinschaliger economie vraagt de SP aandacht voor de uitbreiding van de kleinere bedrijventerreinen. Daarbij zou in eerste instantie gekeken moeten worden naar mogelijkheden om bedrijven uit de woonkernen te verplaatsen naar een bedrijventerrein. Dat kan mooi locaties opleveren voor grondgebonden woningbouw.
Wat ook met economie te maken heeft is de door de burgemeesters van het Land van Cuijk aangezwengelde wens voor een probleemverkenning om mogelijk rijksweg A77 door te trekken naar de A50. Als dat al aan de orde komt, dan wil de SP dat hierbij tevens zeer serieus naar openbaar vervoer op dat traject wordt gekeken. Volgens de socialisten moet daarbij worden gedacht aan een speciale, parallel lopende busbaan of een baan voor tram, lightrail of trein. De SP verwijst daarbij naar een voorbeeld net over de grens bij het Duitse Essen.

Volledige beschouwingen
Voor de volledige tekst van de algemene beschouwingen van de SP, uitgesproken door fractievoorzitter Theo Weenink klik hier.

U bent hier