h

Statenfractie stelt vragen over financiering openbaar vervoer voor Sterckwijck

15 maart 2008

Statenfractie stelt vragen over financiering openbaar vervoer voor Sterckwijck

opsommingIn Boxmeer wordt de komende jaren bedrijventerrein Sterckwijck ontwikkeld. Een deel van het terrein krijgt de bestemming van zorg-/leerpark. Het is de bedoeling dat daar een ziekenhuis en ROC-opleiding(en) vestigen. Dit zal leiden tot een grotere vraag naar openbaar vervoer.
Eind januari heeft het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant besloten een financieringsvorm toe te passen, waarbij ‘ook derden’ meebetalen, voor een periode van vijf jaar.

SP-statenlid Mahmut Erciyas bracht met zijn fractievoorzitter Nico Heijmans en het Boxmeerse SP-statenlid Sohela op 7 maart een werkbezoek aan de gemeente Boxmeer. Mahmut Erciyas heeft naar aanleiding van het bezoek het college van GS de volgende vragen gesteld:
CC
1. Wat is het oordeel van het college over de ontwikkeling van een zorg-/leerpark op bedrijventerrein Sterckwijck?
2. Kan het college de door hem gewenste financieringsconstructie en -duur nader beschrijven en toelichten?
3. Waarom doet het college beroep op derdefinanciering terwijl het provinciebestuur primair verantwoordelijk is voor het stads- en streekvervoer?
4. Welke beleidslijn of -kaders beschouwt het college als fundament voor zijn besluit van 28 januari 2008?
5. Kan het college voorbeelden geven van eerder door GS genomen besluiten op het gebied van financiering van het openbaar vervoer, die vergelijkbaar zijn met het besluit inzake Sterckwijck? Zo nee, is er met dit besluit sprake van een trendbreuk of afwijking van beleid?
6. Aan welke financieringsconstructie denkt het college na afloop van de in zijn besluit genoemde periode van 5 jaar?
7. Kan het college zich voorstellen dat zijn besluit inzake Sterckwijck in diverse Brabantse samenwerkende verkeersregio’s (de zogenoemde GGA-gebieden: gebiedsgerichte aanpak verkeer & vervoer) heeft geleid tot consternatie vanwege de vrees voor precedentwerking?
8. Wat vindt het college van het feit dat nóch de gemeente Boxmeer, nóch de betreffende GGA-regio 6 weken ná het collegebesluit nog steeds geen formele toelichting op het besluit heeft mogen ontvangen? Wat is de reden van het uitblijven hiervan?

Het college van GS dient binnen een maand te antwoorden op de vragen van de SP-statenfractie.

U bent hier